"Πέρασε" τελικά το βέτο των ΗΠΑ για τη ΔΕΠΑ-Ενοχλημένη η Μόσχα

Ανησυχία για το κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία εκφράζουν κυβερνητικοί παράγοντες, μετά την αλλαγή των όρων για τη συμμετοχή στη νέα φάση του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, που ικανοποιούν τις απαιτήσεις της αμερικανικής πλευράς για να μην περάσουν οι εν λόγω εταιρείες σε ρωσικά χέρια και αυξηθεί έτσι η ρωσική επιρροή από πλευράς ενέργειας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το 'Παρόν' φαίνεται ότι κάποιος επενέβη για να αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού μέσω ΤΑΙΠΕΔ, φυσικά. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για μία διόρθωση που έγινε, επιτρέποντας σε ξένο όμιλο που συμμετείχε στον διαγωνισμό να μπορεί να συμπράξει με ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες. Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα τεύχη του διαγωνισμού, που ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ, δίνεται η δυνατότητα σε ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες, οι οποίες δεν πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού, να συμμαχήσουν εκ των υστέρων, ως εταίροι μειοψηφίας, με κάποια από τις εταιρείες ή κοινοπραξίες που θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.
Αυτό απέδειξε εν τοις πράγμασι ότι επέτρεψε τη σύμπραξη της αζέρικης εταιρείας SOCAR με τον ελληνικό όμιλο Μ+Μ που ανήκει στο δίδυμο Βαρδινογιάννης - Μυτιληναίος, δηλαδή το σχήμα που στηρίζουν οι Αμερικάνοι κόντρα στη ρωσική εισβολή στην Ευρώπη.
Φυσικά, η Μόσχα έχει ενοχληθεί με αυτό και το ερώτημα είναι αν οι δύο ρωσικοί όμιλοι θα παραμείνουν στη συνέχιση της διαδικασίας του διαγωνισμού. Πάγια πάντως θέση της Ρωσίας είναι ότι το τελικό κριτήριο για το σε ποιον θα δοθούν η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο τίμημα που θα προσφερθεί. Και μέχρι τώρα, τα περισσότερα χρήματα δίνουν οι δυο ρωσικοί όμιλοι. Η GAZPROM, που λέγεται ότι προσφέρει 1,2 δισ. ευρώ και η SINTEZ 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η αζέρικη εταιρεία δίνει πολύ πιο κάτω από 1 δισ. ευρώ.
Ενδεχομένως, την υπόθεση να πάρει στα χέρια του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και να βρει μία φόρμουλα συνεργασίας με την Μόσχα μετά τις επόμενες κινήσεις για αποκρατικοποιήσεις.

Rhodes Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου