Σελίδες

Συνεχίζει το ιεραποστολικό του έργο στην Αφρική ένας Ροδίτης – Μητροπολίτης στην Γκάνα ο κ. Σάββας


Συνεχίζει την ‘μάχη’ του στην Αφρικανική ήπειρο και το ιεραποστολικό του έργο, ένα δικό μας παιδί από την Ρόδο. Πρόκειται για τον πρώην Επίσκοπο Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Σάββα ο οποίος εκλέχθηκε Μητροπολίτης Άκκρας στην Γκάνα.
Η απόφαση για την εκλογή του ελήφθη στις 21 Νοεμβρίου 2012, κατά την διάρκεια της τακτικής Συνεδρίασης της Αγία και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την Προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β’ ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία ενθρόνισής του. 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Άκκρας κ. Σάββας, Υπέρτιμος και Εξαρχος Δυτικής Αφρικής, εγεννήθη στην Ρόδο το έτος 1971. Τυγχάνει πτυχιούχος της Πατμιάδος Εκκλησιαστικής Σχολής και του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Ομιλεί εκτός της ελληνικής, την αγγλική και αραβική γλώσσα. Το έτος 1990 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ στο Θάρρι Ρόδου από τον τότε Ηγούμενο της Μονής και νυν Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιο. Διάκονος εχειροτονήθη το έτος 1991 και Πρεσβύτερος το έτος 1993 από τον Σεβ. Μητροπολίτη πρώην Ρόδου κ. Απόστολο, λαβών και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Κατά την εκεί οκταετή διακονία του, υπηρέτησε ως Αρχιερατικός Επίτροπος Χάλκης και ως Εφημέριος σε Ενορίες της Ι. Μ. Ρόδου. 
Κατόπιν προσκλήσεως του μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου Ζ΄ ενετάχθη στόν ιερό κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας διορισθείς Εφημέριος στόν Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, αναλαβών και την διεύθυνση του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου. Το ετος 2001 υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Επιτροπεύων στην Επιτροπεία Αλεξανδρείας και Υπεύθυνος των Οικονομικών του Πατριαρχείου. Μετά την επαναλειτουργία της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Μέγας Αθανάσιος» με την προσωπική μέριμνα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου του Β΄, διωρίσθη Σχολάρχης αυτής, καθώς και Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκπαιδεύσεως. 
Την 6η Οκτωβρίου του έτους 2009 με εισήγηση της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄ εξελέγη παμφηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Επίσκοπος της νεοσυσταθείσης Επισκοπής Μπουρούντι και Ρουάντας, χειροτονηθείς την 11η Οκτωβρίου 2009 υπό της ΑΘΜ, ενώ την 21η Νοεμβρίου ε.ε. εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, τη προτάσει της ΑΘΜ, Μητροπολίτης Άκκρας.
Η Ιερά Μητρόπολη Άκκρας ιδρύθη διά Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου το έτος 1997, ως Ιερά Επισκοπή Γκάνας. Το έτος 2009 ανυψώθη σε Μητρόπολη διά Πατριαρχικού και Συνόδου με τον τίτλο "Ιερά Μητρόπολη Άκκρας".

Στην Ιερά Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας τοποθετήθηκε ο Επίσκοπος κ. Ιννοκέντιος. Η Ιερά Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας ιδρύθηκε διά Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου την 6η Οκτωβρίου 2009. Στην πνευματική της δικαιοδοσία περιλαμβάνει τα κράτη Μπουρούντι και Ρουάντας, ως και τις επαρχίες North Kivu, South Kivu, Maniema και Ituri του ανατολικού Κογκό. Έχει έδρα τη Μπουζουμπούρα του Μπουρούντι.

Πέγκυ Ντόκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου