Σελίδες

Δηλώσεις του εκπροσώπου της Ρωσικής Εκκλησίας Σεργκέι Ζβοναρόφ

Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας, Πρωθιερέας Σεργκέι Ζβοναρόφ –γραμματέας του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας για θέματα μακρινών χωρών μίλησε για το Φόρουμ. 
Κληθείς να σχολιάσει τη σημασία των εργασιών του Διεθνούς Φόρουμ ‘Διάλογος Πολιτισμών’ που πραγματοποιείται εδώ και δέκα χρόνια στη Ρόδο, ο π.Σεργκέι υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Μέσα από αυτό το συνέδριο, μας δίδεται η δυνατότητα να συζητήσουμε διάφορα θέματα που αφορούν και την Ρωσική Εκκλησία. Θέματα που αφορούν όχι μόνο τις σχέσεις των λαών μεταξύ τους αλλά και ζητήματα άλλου περιεχομένου όπως οικολογικά, πολιτιστικά, οι σχέσεις του ανθρώπου με τις νέες τεχνολογίες κ.λπ.
Σε όλα αυτά έχουν λόγο και οι θρησκείες ανά τον κόσμο, οι εκκλησίες και η σχέση των ανθρώπων με αυτές.
Ειδικά οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών αφού ο άνθρωπος μπορεί πλέον να επικοινωνεί με όποιον θέλει και να ταξιδεύει παρά τις τεράστιες αποστάσεις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να βρεθεί στην άλλη άκρη του κόσμου σε σύντομο διάστημα αφού έχουν ελαχιστοποιηθεί και οι αποστάσεις.
Αυτό ωστόσο συμβάλει και στην ανάπτυξη των σχέσεων των ανθρώπων που έχουν διαφορετικές κουλτούρες, άλλους τρόπους συμπεριφοράς, άλλες συνήθειες.
Μέσα από όλα αυτά, παρατηρούμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι ακόμη έτοιμος να αποδεχτεί αυτές τις αλλαγές.
Επί αιώνες ο άνθρωπος ζούσε στον δικό του μικρόκοσμο όπου επικρατούσαν συγκεκριμένες αξίες οι οποίες, όμως, δεν ήταν αποδεκτές από όλους.
Αυτή την εποχή υπάρχει ανταγωνιστικότητα πάνω στο ζήτημα των αξιών. Παρατηρούμε ότι κάποιες αξίες επιδιώκουν να επιβληθούν σε κάποιες άλλες. Και κάποιοι λαοί, δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αποδεχτούν τις αξίες των άλλων λαών. Αυτό συμβαίνει διότι δεν είναι ακόμη αποδεκτή η ‘διαφορετικότητα’ μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Υπάρχουν άνθρωποι, που χωρίς την δική τους θέληση βρέθηκαν μέσα σε έναν άλλο πολιτισμό, σε μια άλλη χώρα, σε μια άλλη κουλτούρα.
Σε αυτή την περίπτωση βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη για διάλογο, χωρίς διαμάχες και αντιπαραθέσεις αλλά και χωρίς υποχωρήσεις από κανένα λαό για τις δικές του αξίες. Πρέπει ο καθένας να είναι έτοιμος να επιδείξει ανοχή, κατανόηση και πνεύμα συνεργασίας κάτι που συμβάλει στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των λαών».

Κληθείς να σχολιάσει τις εντυπώσεις του από την Ρόδο, ο π.Σεργκέι τόνισε πως ήταν πολύ δύσκολο μέσα σε λίγες μέρες να επισκεφτεί το νησί που έχει πολλά μοναστήρια, ναούς κ.ά. αν και δήλωσε ότι πρόκειται για μια πολύ όμορφη περιοχή που διατηρεί άρρηκτους χριστιανικούς ορθόδοξους δεσμούς με την παράδοση, την θρησκεία και τον πολύ-πολιτισμικό χαρακτήρα.

Συνέντευξη: Πέγκυ Ντόκου

Απόδοση από τα Ρωσικά: Φαίδρα Μαλανδρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου