Σελίδες

ΣΕ ΑΠΡΑΞΙΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΕ ΑΠΡΑΞΙΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σε … απόλυτη σιγή έχει περιέλθει η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια των 100 και κάτι ημερών από το εκλογικό αποτέλεσμα. 
Ίσως η λέξη ‘σιγή’ –η οποία σε παλαιότερα δόγματα είχε βαρύνουσα σημασία- να μην είναι η εν
δεικνυόμενη. Ίσως η λέξη ‘απραξία’ να ταίριαζε καλύτερα.
Η δυσαρέσκεια ωστόσο που επικρατεί στους κόλπους του κομματικού μηχανισμού από την κορυφή έως και τα απλά μέλη, είναι έκδηλη. Οι ΝεοΔημοκράτες δεν διστάζουν πλέον να εκφράζονται ανοικτά για την αδράνεια στον κομματικό μηχανισμό, ο οποίος ανεβάζει ρυθμούς μόνον σε… προεκλογικές περιόδους.
Η άνοδος της Ν.Δ. στην εξουσία με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έπρεπε να σημάνει μια σειρά από αλλαγές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εντός του κόμματος –παρά την συγκυβέρνηση. Αν και ο παράγοντας ‘συγκυβέρνηση’ παραμένει για πολλούς ΝεοΔημοκράτες κόκκινο πανί, τα κορυφαία κατά τόπους κομματικά στελέχη και οι βουλευτές επιμένουν να αποσιωπούν την δημιουργηθείσα κατάσταση. Εκτός από κάποιες θέσεις (σε Δημόσιο ή μη) που κατελήφθησαν από κάποιους, οι περισσότεροι είναι έκδηλα δυσαρεστημένοι είτε από τον αποκλεισμό τους, είτε από την ανενεργή δράση των κομματικών οργάνων.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, όπου δεν θυμάται κανένα στέλεχος από πότε έχει να γίνει συνεδρίαση. Οι δηλώσεις των εκπροσώπων της στα τοπικά ΜΜΕ και οι δικαιολογίες είναι τουλάχιστον αστήριχτες. Ωστόσο, πολλά μέλη του κόμματος που συμμετείχαν ενεργά στις κομματικές διεργασίες πολύ πριν την προεκλογική περίοδο, έχουν δυσανασχετήσει από την απραξία στην οποία περιήλθαν –αφού «τίποτε δεν λειτουργεί» όπως λένε.
Με δεδομένο ότι αυτή η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός με λίγα κορυφαία στελέχη έχουν επικεντρωθεί στην επόμενη δόση από την Ευρώπη με απώτερο στόχο την επιμήκυνση και την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ο κομματικός μηχανισμός εξακολουθεί να είναι παντελώς ‘απών’. Τόσο από τις πολιτικές εξελίξεις όσο και από τις κοινωνικές παρεμβάσεις ως όφειλε να είναι.
Η αιτιολογία των κομματικών εκπροσώπων σε κεντρικό επίπεδο και μετά την εκλογή του Μανώλη Κεφαλογιάννη στην θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, είναι ότι αναμένουν την εκλογή νέου γραμματέα οργανωτικού ώστε να προχωρήσουν στην αναδιοργάνωση των κομματικών οργάνων –με ασαφές και αδιευκρίνιστο χρονοδιάγραμμα (!)
Μέχρι τότε (πότε;) τι γίνεται όμως; Γιατί τόση απραξία; Τα στελέχη και οι βουλευτές γιατί δεν κινητοποιούνται; Δεν γνωρίζουν τι περιμένουν οι ΝεοΔημοκράτες;
Ήδη η δυσαρέσκεια καταγράφεται έκδηλη σε διάφορες ομάδες όπως οι καθηγητές που επανειλημμένα έχουν εκφράσει την απογοήτευση τους.
Η ‘σιγή ιχθύος’ παραμένει στη Ν.Δ. Και όσο παραμένει σε αχρησία ο κομματικός μηχανισμός, τόσο αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που έπονται σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Κάποτε οι νομαρχιακές οργανώσεις και οι τοπικές επιτροπές αποτελούσαν την ‘ραχοκοκαλιά’ του κάθε κόμματος. Και μπορεί αυτές οι εποχές να έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί αφού από τις εκλογές του 2009 διανύουμε πλέον την εποχή της διαδικτυακής – εύκολης πολιτικής πράξης (αφού απουσιάζει η παραγωγή πολιτικής) αλλά σε περιόδους αιχμής, πάλι ο κομματικός μηχανισμός θα κληθεί να ενεργοποιηθεί.
Κι ένας κομματικός μηχανισμός ‘εν ύπνω’ δεν θα μπορέσει να προσφέρει απολύτως τίποτε όχι μόνο στη Ν.Δ. και στην πολιτική αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, της οποίας οι αντοχές δοκιμάζονται καθημερινά τα τελευταία χρόνια.

Ε.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου