Σελίδες

Προεδρική απονομή χάριτος σε γαλοπούλες: Μήπως είναι λίγο ξεπερασμένη;


Από όλες τις ταπεινώσεις που ένας Πρόεδρος πρέπει να υπομείνει, είναι η ετήσια απονομή χάριτος σε μια γαλοπούλα –και είναι ίσως η πιο ανάρμοστη. Αυτό το παράξενο αμερικανικό έθιμο συμβολίζει την… σφαγή του πληθυσμού της γαλοπούλας την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ κατά την οποία ο πλανητάρχης σώζει από σίγουρη εκτέλεση δύο υπέρβαρες γαλοπούλες!
Κάθε χρόνο, στα τέλη Νοεμβρίου, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουάσιγκτον για να παρακολουθήσουν τον ένοικο του Λευκού Οίκου να ασκεί  αυτό το προεδρικό προνόμιο. Και την Τετάρτη ο Πρόεδρος Ομπάμα προσπάθησε με το προσποιητό ενδιαφέρον του, να πείσει για την τύχη των δύο πτηνών που ήταν μπροστά του.
Συνοδευόμενος από τις κόρες Μάλια και Σάσα, ο πρόεδρος εμφανίστηκε με ένα αναλόγιο έξω από το Οβάλ Γραφείο στο γραφικό κήπο του Λευκού Οίκου. Ο ουρανός ήταν καθαρός μπλε. Η μυρωδιά των ψημένων μπισκότων αναδύθηκε δελεαστικά στον αέρα. Τα αστέρια της ημέρας, οι ‘Cobbler and Gobbler’ δύο γαλοπούλες 19-εβδομάδων βάρους, 40-λιβρών. Ο πρόεδρος έπαιξε το ρόλο του με ακριβώς το σωστό μίγμα της διασκέδασης και ειλικρίνειας: «Ο αμερικανικός λαός έχει μιλήσει, και οι γαλοπούλες κινούνται προς τα εμπρός», είπε, χαμογελώντας, πριν να μιλήσει για την πραγματική έννοια των Ευχαριστιών και την ενθάρρυνση των Αμερικανών να κοιτάξουν ο ένας τον άλλον.
Αλλά ίσως έχει έρθει η ώρα για τον Ομπάμα να τερματίσει αυτή την παρωδία με την αμφίβολη απονομή χάριτος σε γαλοπούλες. Και όχι επειδή η συμβολική απονομή χάριτος σε γαλοπούλες έρχεται σε αντίθεση με την κακή πραγματική απονομή χάριτος στον άνθρωπο (αν και δεν το κάνει). Όχι, ο πραγματικός λόγος που πρέπει να το τέλος είναι επειδή το έθιμο είναι ασυγχώρητα ανόητο, και δεν θα πρέπει να υποβάλει ο ίδιος ο πρόεδρος σκόπιμα τη χώρα σε τέτοια ανοησία.
Ο πρόεδρος έχει πολλά στο ‘πιάτο’ του (αν όχι αυτές τις δύο γαλοπούλες), γι’ αυτό και πρέπει να κοιτάξει τις προτεραιότητές του στην τελευταία θητεία του. Η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Η λαθρομετανάστευση. Αλλά επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτό το γελοίο έθιμο. Όλοι θα τον ευχαριστήσουν –ακόμη και οι ρεπόρτερ που αναγκάζονται να το καλύψουν!
Η προεδρική χάρη σε γαλοπούλα έχει ως επί το πλείστον ψευδή προέλευση. Ναι, ο Λίνκολν λέγεται ότι έδωσε χάρη σε μια γαλοπούλα, κατόπιν αιτήματος του γιου του, αλλά δεν υπήρχε εμπλέκονται τελετή. Και ναι, ο Τρούμαν και οι διάδοχοί έχουν αποδεχθεί μια γαλοπούλα ή δύο στο ισχυρό λόμπι των πουλερικών. Αλλά αυτό δεν είναι ένα τιμητικό τελετουργικό και πηγαίνει πίσω πολλά χρόνια το αμερικανικό έθνος. Αν τελειώσει αυτή η παράδοση δεν θα ανατραπεί και η ισορροπία της αμερικανικής ιστορίας.

Washingtonpost

Δείτε το βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου