Σελίδες

Τι θα γίνει -τελικά- στις 21 Δεκεμβρίου 2012;


Την άνοιξη του 2012, στη διάρκεια ανασκαφών στην πόλη των Μάγια La Corona, στη Γουατεμάλα, Αμερικανοί αρχαιολόγοι βρήκαν ένα μεγάλο κομμάτι από μια κατεστραμμένη σκάλα που είχαν αφήσει εκεί τυμβωρύχοι.
Επιστήμονες του πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης έριξαν μια ματιά στις σχεδόν σβησμένες επιγραφές που υπήρχαν σε αυτή. Ανάμεσα στα κείμενα υπάρχει και μια ημερομηνία: 21 Δεκεμβρίου 2012.
Σύμφωνα με τους προφήτες της συντέλειας του κόσμου, η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί το τέλος του ημερολογίου των Μάγια – το τέλος της ανθρωπότητας. Το κομμάτι αυτό, ηλικίας 1.300 ετών, είναι η δεύτερη μνεία στην 21η Δεκεμβρίου. Μια πρώτη βρέθηκε στο Μεξικό το 2004.
Η ημερομηνία αυτή δεν αποτελεί αποκύημα της φαντασίας. Ωστόσο, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι κάποια από αυτές τις επιγραφές αποτελεί προφητεία, καθότι τα κείμενα των Μάγια έχουν σχέση με προκολομβιανούς θεούς και βασιλείς. Πάντως, οι επιστήμονες είναι πεισμένοι ότι η 21η Δεκεμβρίου ήταν σημαντική ημέρα για τους Μάγια. Η ημερομηνία αυτή εμφανίζεται σ’ ένα αριθμητικό σύστημα με το οποίο οι φωτισμένοι άνθρωποι παρακολουθούσαν μεγάλες χρονικές περιόδους, τις λεγόμενες και μακροχρόνιας αρίθμησης. Το ημερολόγιο άρχιζε με μια μυθική ημέρα της δημιουργίας, στις 11 Αυγούστου 3114 π.Χ. Η πλέον μακρόχρονη περίοδος που παρακολουθούσαν οι Μάγια ονομαζόταν B’ak’tun. Ένα B’ak’tun διαρκεί 144.000 μέρες, δηλαδή λίγο παραπάνω από 394 χρόνια. Κι όταν με το δικό μας ημερολόγιο φτάσουμε στις 21 Δεκεμβρίου 2012, θα έχουν περάσει 13 μακρές περίοδοι (B’ak’tun), δηλαδή 5.125 χρόνια.

Scienceillustrated 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου