Γιατί δεν προχωράει ο προσκυνηματικός τουρισμός στα Δωδεκάνησα;


Μπορεί να πέρασε ‘διά πυρός και σιδήρου’ η υπογραφή της Εκκλησίας της Ελλάδας με την Εκκλησία της Ρωσίας σχετικά με την προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού μεταξύ ων δύο χωρών και να έχει ξεκινήσει μια έντονη κινητοποίηση στην υπόλοιπη Ελλάδα, στα Δωδεκάνησα πάντως επικρατεί ‘νηνεμία’.  
Το παράδοξο είναι ότι στο πλαίσιο της 28ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού, Philoxenia, έγιναν ήδη σχετικές ανακοινώσεις, από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, ξεναγοί και λοιποί φορείς του τουρισμού στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα, δηλώνουν εδώ και πολλούς μήνες, απόλυτη ‘άγνοια’ για το θέμα.
Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Αναστάσιος Λιάσκος, από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου “Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Τουρισμός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μοντέλα Ανάπτυξης- Δυνατότητες Συνεργασίας”, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Τουρισμού, προχωρά σε σχετική υπογραφή με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών, έθεσε (μετά από επιμονή των Ρώσων) μια σειρά από αυστηρούς όρους προκειμένου να διασφαλιστεί η αποφυγή της ‘εμπορευματοποίησης της πίστης’ -όπως ειπώθηκε- ενώ ήδη έχουν αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες διάφορες δράσεις ανά την Ελλάδα όπως στον Βόλο με συνέδρια, ενημερωτικές ημερίδες και επισκέψεις από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ρωσίας, Βουλγαρίας, Τσεχίας κ.λπ. για ανάπτυξη της εναλλακτικής αυτής μορφής τουρισμού.
Προκύπτει το εύλογο ερώτημα: πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες και για τα Δωδεκάνησα όπου έχουμε πολλά προσκυνήματα, μοναστήρια και λείψανα αγίων, τίποτε ακόμη δεν έχει προωθηθεί. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΠΡΟΤΟΥΡ ετοιμάζει εδώ και πολλούς μήνες ένα σχετικό φυλλάδιο (μόνο για την Ρόδο;) σε πολλές γλώσσες αλλά πέραν τούτου τα υπόλοιπα νησιά πώς θα προβληθούν;
Τα προσκυνήματα, τα μοναστήρια, τα λείψανα στα νησιά μας, πώς θα τα μάθουν οι ενδιαφερόμενοι; Πότε θα γίνουν τα πλάνα των εκδρομών, των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, οι κρατήσεις των ξενοδοχείων σε νησιά όπως η Πάτμος που αποτελεί και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο ή η Σύμη με τον Πανορμίτη της;
Το Συνοδικό Γραφείο, διαβεβαιώνει ότι ‘ η συνεργασία και ο συντονισμός δράσεων απαραίτητος’ ενώ και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, έχει συμφωνήσει στην προώθηση του προσκηνυματικού τουρισμού.
Προκύπτει λοιπόν από τα προαναφερθέντα, ότι απαιτείται εδώ και τώρα ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ από όλους τους φορείς, παράγοντες, πολιτικούς προϊσταμένους κ.λπ. της περιοχής μας, ώστε να προλάβουν τα Δωδεκάνησα να πάρουν εγκαίρως την μερίδα της τουριστικής πίτας που αφορά τον προσκυνηματικό τουρισμό, για το 2013.


Το ‘Rhodes Times’ δημοσιεύει παρακάτω, το κείμενο του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Ρωσίας για θέματα προσκηνυματικών περιηγήσεων όπως αυτό υπογράφτηκε στην Μόσχα τον περασμένο Οκτώβριο:  

Οι ενδιαφερόμενοι ωστόσο, μπορούν να αναζητήσουν το Σχέδιο Ερωτηματολογίου για συμπλήρωση από τα ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας μας, όπως αυτό συντάχθηκε από τον ΗΑΤΤΑ και διανέμεται από την Εκκλησία της Ελλάδος, στην παρακάτω διεύθυνση:


Πέγκυ Ντόκου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου