Σελίδες

Κων. Μπούτσικος, Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου: Η πόρτα του Εισαγγελέα είναι πάντα ανοιχτή


Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κων. Μπούτσικος μίλησε αποκλειστικά στο ‘Rhodes Times’ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τα τελευταία δύο χρόνια στην περιοχή μας και τα φαινόμενα της κρίσης που δημιούργησαν αυτή την έκρηξη. Ο ίδιος εκτιμά ότι ‘ο Νόμος είναι επαρκής’ αν και υπάρχουν ακόμη κάποιοι εργοδότες που έχουν κάνει… επάγγελμα την απάτη και ταλαιπωρούν εργαζόμενους και Δικαιοσύνη, αρνούμενοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την κρίση.

·       Κύριε Εισαγγελέα, παρατηρούμε τα τελευταία δύο περίπου χρόνια μια έκρηξη προβλημάτων στους εργαζόμενους που ταλαιπωρούνται λόγω της άρνησης της εργοδοσίας για καταβολή δεδουλευμένων. Παράλληλα, η εργατική τάξη χάνει συστηματικά τα δικαιώματά της που κατάφερε να τα κερδίσει με σκληρούς αγώνες. Σε τι οφείλονται όλα αυτά κατά την εκτίμησή σας; Γιατί φτάσαμε να απευθυνόμαστε όλοι ‘στον Εισαγγελέα’;   

Είναι ένα φαινόμενο της κρίσης. Υπάρχουν περιπτώσεις. Κατ’ αρχήν, υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς κάλυψη από τις τράπεζες, έκλεισαν οι λογαριασμοί κίνησης που είχαν με αποτέλεσμα να γίνουν απαιτητά όλα τα ποσά τα οποία ήταν ιδιαίτερα υψηλά. Αποτέλεσμα, να μην μπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, να μην μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα από το ΙΚΑ, να μην μπορούν να πάρουν ενημερότητα από την Δ.Ο.Υ. και να είναι υποχρεωμένοι παράλληλα να τηρήσουν αυτές τις υποχρεώσεις για να προχωρήσουν σε εμπορικές συναλλαγές. Αν και όλες οι ξένες εταιρείες –επώνυμες- έχουν εμπιστοσύνη στους επώνυμους επιχειρηματίες της Ρόδου, αφού συνεργάζονται μαζί τους πάνω από 30 χρόνια, δεν έχουν εμπιστοσύνη όμως στις ελληνικές τράπεζες. Με αποτέλεσμα να ζητούν μετρητά και κατατεθειμένα στον λογαριασμό της εταιρείας στη χώρα παραγωγής. Ακόμη και επώνυμοι επιχειρηματίες της Ρόδου που δεν έχουν καμία εκκρεμότητα, τώρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Οι ξένες εταιρείες δεν δέχονται να δώσουν πίστωση, ζητούν προπληρωμή όλο το ποσόν για να δώσουν εμπόρευμα κι έτσι δυσκολεύουν τα πράγματα.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά –δυστυχώς- που εκμεταλλευόμενοι την κρίση, δεν πληρώνουν και απολύουν. Σ’ αυτή την ομάδα, ανήκουν και έμποροι και ξενοδόχοι. Έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, αρνούνται να πληρώσουν και επικαλούμενοι την κρίση εκμεταλλεύονται καταστάσεις.

·       Υπάρχει όμως και ο Νόμος. Οι εργαζόμενοι απευθύνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας και μετά στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, η χρονική καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη όπως και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι εργαζόμενοι.

Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει μείνει με έναν υπάλληλο. Είναι φύσει αδύνατο να ανταποκριθεί. Γι’ αυτό απευθύνονται όλοι στον Εισαγγελέα. Η διαδικασία είναι γνωστή. Πρέπει να υποβληθεί μήνυση και αγωγή για να πάρουν τα χρήματά τους. Φυσικά, ο Εισαγγελέας παρεμβαίνει για να πιέσει και να κάνει συστάσεις στους εργοδότες ώστε να πληρώσουν. Εάν υποβληθούν μηνύσεις, η ημερομηνία καθορίζεται άμεσα από την εισαγγελία ώστε εντός μηνός έχουμε δικάσιμο. Έχει αποδειχθεί από την πράξη ότι πολλοί εργοδότες για να αποφύγουν την δικάσιμο, καταβάλλουν ένα μέρος του ποσού ή ολόκληρο πριν φτάσουν στο ακροατήριο.

·       Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να γίνουν βελτιώσεις στη Νομοθεσία ώστε να μπορέσουν να προχωρούν οι διαδικασίες υπέρ των εργαζόμενων;

Η Νομοθεσία είναι επαρκής. Αλλά υπάρχει φόρτος εργασίας στα δικαστήρια. Θα μπορούσαν να αποφορτιστούν τα πινάκια για να μπαίνουν αυτές οι υποθέσεις. Για τις αγωγές δεν έχω αρμοδιότητα, αλλά στο θέμα της εισαγγελίας μπορούμε να παρέμβουμε και να θέσουμε σε προτεραιότητα τις σοβαρές υποθέσεις. Οι αγωγές δεν προχωρούν εύκολα, δυστυχώς, λόγο φόρτου εργασίας.

·       Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι εργοδότες (σε διάφορες επιχειρήσεις) που γνωρίζουν το νόμο και έχουν κάνει ‘επάγγελμα’ την απάτη. Δηλαδή προσλαμβάνουν υπαλλήλους, τους αφήνουν απλήρωτους πολλούς μήνες, τους ταλαιπωρούν στα δικαστήρια αλλά ποτέ δεν βγάζεις άκρη μαζί τους.

Εκεί είναι θέμα εκτέλεσης των αποφάσεων. Η καταδίκη παραμένει, φυσικά, αλλά απαιτούνται κι άλλα στοιχεία για αναγκαστική εκτέλεση, κατάσχεση.

·       Αυτό που παρατηρούμε από τότε που αναλάβατε καθήκοντα, είναι ότι οι εργαζόμενοι έχουν αναπτύξει μια διαφορετική σχέση με τον Εισαγγελέα. Βλέπουμε ότι έρχονται και χτυπούν την πόρτα σας.

Ναι, τους έχω δώσει το δικαίωμα να έρχονται διότι κι εδώ και οι αντιεισαγγελείς, δεν είμαστε σε ‘βιτρίνα’ δεν είμαστε κλεισμένοι στο γραφείο μας, ζούμε στην κοινωνία βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και στα πλαίσια των δυνατοτήτων που μας δίνει ο Νόμος, ενεργούμε στο έπακρο. Η πόρτα του Εισαγγελέα είναι πάντα ανοιχτή για τις ευπαθείς ομάδες.


Πέγκυ Ντόκου – Μάνος Σταυριανός 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου