Σελίδες

Συγκλονιστική συνέντευξη με άστεγο στην Αθήνα: για την σημερινή κατάσταση ευθύνομαι πρώτα εγώ και μετά οι κυβερνώντες!

Το κατάλυμα του άτυχου συνανθρώπου μας
που είναι άστεγος στην Αθήνα του σήμερα
Μια συγκλονιστική συνέντευξη δημοσιεύουμε σήμερα του δημοσιογράφου Μάνου Σταυριανού, ο οποίος συνομίλησε παραμονή Πρωτοχρονιάς με έναν άστεγο στην Αθήνα! «Θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι εμείς οι άστεγοι δεν είμαστε υπάνθρωποι» λέει με παράπονο και ζητάει να μην τον φωτογραφίσει ο δημοσιογράφος. Αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα. Στην Ελλάδα του 2012 – 2013 βλέπουμε ανθρώπους να έχουν βρεθεί ξαφνικά στον δρόμο, χωρίς στέγη, χωρίς φαγητό… σε κατάσταση σοκ. Ακόμη πιο συγκλονιστική είναι η εξομολόγηση του ανθρώπου αυτού που ήταν επιχειρηματίας και βρέθηκε ξαφνικά άστεγος: «για την σημερινή κατάσταση ευθύνομαι πρώτα εγώ και μετά οι κυβερνώντες» λέει, αποδεχόμενος τα λάθη του. Η συνέντευξη έγινε στην Αθήνα του… χθες. Ας ελπίσουμε όλοι μαζί να μην γίνουν ποτέ ξανά τα ίδια λάθη σε αυτή την χώρα κι εμείς οι ίδιοι να αντιμετωπίσουμε με σωφροσύνη το μέλλον μας.

Παραμονή πρωτοχρονιάς και σας βλέπω να μαζεύετε τα κλινοσκεπάσματα, από τον φόβο της βροχής, ποια είναι τα συναισθήματα σας; Πώς βλέπετε αυτές τις γιορτινές μέρες που διανύουμε;
Δεν μπορώ να πω ότι είναι όπως οι υπόλοιπες καθημερινές ημέρες. Είναι ξέρετε η δεύτερη χρονιά που θα την περάσω στο δρόμο, με πολλές κακουχίες, αλλά για την σημερινή κατάσταση ευθύνομαι πρώτα εγώ και μετά οι κυβερνώντες.

Θα θέλατε να μας πείτε το λόγο;
Φυσικά. Είμαι και εγώ άνθρωπος σαν και εσάς, όπως και πολλοί άστεγοι, δεν γεννηθήκαμε επαίτες, κουρελήδες, πεινασμένοι και σας παρακαλώ να τα γράψετε και να τα τονίσετε. Θα πρέπει να καταλάβει  ο κόσμος ότι δεν είμαστε υπάνθρωποι, αυτό το είχε κάνει ο Χίτλερ το 1935 για άλλους λόγους. Εγώ προσωπικά είχα μια επιχείρηση αρκετά κερδοφόρα, άλλα έκανα λάθη. Ποια ήταν αυτά; Να σας πω. Ένα ήταν το χρηματιστήριο -πίστεψα και εγώ στο εύκολο χρήμα, άλλα όταν ακούς τους πολιτικούς και τους μεγαλοεπιχειρηματίες να σε σπρώχνουν προς επένδυση σε μετοχές τι θα έκανες; Για αυτό σας είπα, ότι πρώτα φταίω εγώ και μετά η κρατική μηχανή. Έπειτα η κρίση, η διάλυση της οικογένειας, ξέρετε τα ντουβάρια και οι λαμαρίνες δεν τρώγονται, και σήμερα με βλέπετε σε αυτό το σημείο, του επαίτη.

Πώς ζείτε που κοιμάστε;
Τρέφομαι από τα συσσίτια του Δήμου Αθηναίων και της Αρχιεπισκοπής. Τώρα το θέμα ύπνου είναι μια περίπλοκη υπόθεση για μας. Εάν βρούμε ένα κλειστό χώρο τον χειμώνα για λίγες μέρες, σε κάποιο νοσοκομείο ίσως, και με την ανοχή των σεκιούριτι, θα είμαστε τυχεροί, αλλιώς στης πλατείες στα πεζοδρόμια, με τον κίνδυνο να ελλοχεύει, είτε αυτός λέγεται κάποιος τοξικομανής, είτε μια παγωμένη νύχτα, που ίσως να μην ξυπνήσουμε την άλλη μέρα…

Ο Δήμος Αθηναίων πόσο κοντά είναι στο πρόβλημα σας;
Το συσσίτιο, κάποιους ξενώνες φιλοξενίας, κάποιες παγωμένες νύχτες ανοίγουν γήπεδα μπάσκετ για διανυκτέρευση, άλλα το πρόβλημα υπάρχει. Παραμένει. Μέχρι το 2010 υπήρχαν στην Αθήνα 7.000 άστεγοι , σήμερα κοντά στους 20.000, και από αυτούς οι 13.000, είναι Έλληνες εάν σας λέει κάτι.

Θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή χρονιά αλλά είναι δύσκολο. Να σας ευχηθώ καλή δύναμη, με την ευχή να ξεπεράσουμε την κρίση και να δούμε καλύτερες μέρες όλοι μας.
Εγώ θέλω να ευχηθώ στους συμπολίτες μας καλή χρονιά, με υγεία, και στους πολιτικούς, να δουν μια φορά σοβαρά την χώρα μας, γιατί εξ’ αιτίας τους καταστράφηκαν οικογένειες, γυρίσαμε πενήντα χρονιά πίσω, και επιτέλους να καταλάβουν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ψυχές…

Συνέντευξη-Ρεπορτάζ: Μάνος Σταυριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου