Σελίδες

Οι ερευνητές εντόπισαν νερό από μετεωρίτη που συνδέεται με τον Άρη!


Ερευνητές αναλύοντας ένα μικρό μετεωρίτη που μπορεί να ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην επιφάνεια του Άρη ή στην κρούστα του, βρήκαν ότι περιέχει 10 φορές περισσότερο νερό από ό,τι άλλοι μετεωρίτες του Άρη από άγνωστη προέλευση!
Αυτό το νέο είδος του μετεωρίτη βρέθηκε το 2011 στην έρημο Σαχάρα. Εντοπισμένος στην Βορειοδυτική Αφρική (NWA) 7034, με το παρατσούκλι "Black Beauty", ζυγίζει περίπου 11 ουγκιές (320 γραμμάρια). Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο εντατικής μελέτης, μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων καθόρισαν ότι ο μετεωρίτης σχηματίστηκε 2.100 εκατομμύρια χρόνια πριν και κατά την έναρξη της πιο πρόσφατης γεωλογικής περιόδου του Άρη, γνωστής ως Αμαζονιακής.
‘Αυτός ο Αρειανός μετεωρίτης έχει τα πάντα στη σύνθεσή του –ό,τι θα θέλαμε για την περαιτέρω κατανόηση του κόκκινου πλανήτη’, δήλωσε ο Carl Agee, επικεφαλής της ομάδας ανάλυσης και διευθυντής και επιμελητής στο  Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικό Ινστιτούτου της Meteoritics σε Albuquerque.  Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η μεγάλη ποσότητα νερού που περιέχεται στο NWA 7034 μπορεί να προέρχεται από την αλληλεπίδραση των πετρωμάτων με νερό που υπάρχει στο φλοιό του Άρη. Ο μετεωρίτης έχει επίσης ένα διαφορετικό μείγμα των ισοτόπων του οξυγόνου από ό,τι έχει βρεθεί σε άλλους μετεωρίτες του Άρη, η οποία θα μπορούσε να προκύψει από την αλληλεπίδραση με την ατμόσφαιρα του Άρη.
Οι περισσότεροι μετεωρίτες από τον Άρη χωρίζονται σε τρεις τύπους πετρωμάτων, που ονομάζονται: Shergotty, Nakhla, και Chassigny.
Αυτά "SNC" σήμερα αριθμούν περίπου στα 110. Σημείο προέλευσής τους στον Άρη δεν είναι γνωστό και πρόσφατα στοιχεία από την τροχιά και τις προσεδαφίσεις αποστολών θεωρούν ότι είναι μια αναντιστοιχία για την κρούστα του Άρη. Μολονότι ο μετεωρίτης NWA 7034 έχει ομοιότητες με τους SNC μετεωρίτες, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας μακρομοριακού οργανικού άνθρακα, ο νέος αυτός μετεωρίτης έχει πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά.

NASA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου