Σελίδες

Γιατί δεν 'κινείται' φύλλο για τον προσκυνηματικό τουρισμό στα νησιά μας;


Μπορεί να πέρασε ‘διά πυρός και σιδήρου’ η υπογραφή της Εκκλησίας της Ελλάδας με την Εκκλησία της Ρωσίας σχετικά με την προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού μεταξύ ων δύο χωρών και να έχει ξεκινήσει μια έντονη κινητοποίηση στην υπόλοιπη Ελλάδα, στα Δωδεκάνησα πάντως επικρατεί ‘νηνεμία’.  
Το παράδοξο είναι ότι στο πλαίσιο της 28ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού, Philoxenia, έγιναν ήδη σχετικές ανακοινώσεις, από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, ξεναγοί και λοιποί φορείς του τουρισμού στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα, δηλώνουν εδώ και πολλούς μήνες, απόλυτη ‘άγνοια’ για το θέμα.
Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Αναστάσιος Λιάσκοςαπό το βήμα του διεθνούς συνεδρίου “Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Τουρισμός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μοντέλα Ανάπτυξης- Δυνατότητες Συνεργασίας”, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Τουρισμού, προχωρά σε σχετική υπογραφή με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών, έθεσε (μετά από επιμονή των Ρώσων) μια σειρά από αυστηρούς όρους προκειμένου να διασφαλιστεί η αποφυγή της ‘εμπορευματοποίησης της πίστης’ -όπως ειπώθηκε- ενώ ήδη έχουν αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες διάφορες δράσεις ανά την Ελλάδα όπως στον Βόλο με συνέδρια, ενημερωτικές ημερίδες και επισκέψεις από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ρωσίας, Βουλγαρίας, Τσεχίας κ.λπ. για ανάπτυξη της εναλλακτικής αυτής μορφής τουρισμού.
Προκύπτει το εύλογο ερώτημα: πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες και για τα Δωδεκάνησα όπου έχουμε πολλά προσκυνήματα, μοναστήρια και λείψανα αγίων, τίποτε ακόμη δεν έχει προωθηθεί. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΠΡΟΤΟΥΡ ετοιμάζει εδώ και πολλούς μήνες ένα σχετικό φυλλάδιο (μόνο για την Ρόδο;) σε πολλές γλώσσες αλλά πέραν τούτου τα υπόλοιπα νησιά πώς θα προβληθούν;
Τα προσκυνήματα, τα μοναστήρια, τα λείψανα στα νησιά μας, πώς θα τα μάθουν οι ενδιαφερόμενοι; Πότε θα γίνουν τα πλάνα των εκδρομών, των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, οι κρατήσεις των ξενοδοχείων σε νησιά όπως η Πάτμος που αποτελεί και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο ή η Σύμη με τον Πανορμίτη της;
Το Συνοδικό Γραφείο, διαβεβαιώνει ότι ‘ η συνεργασία και ο συντονισμός δράσεων απαραίτητος’ ενώ και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, έχει συμφωνήσει στην προώθηση του προσκηνυματικού τουρισμού.
Προκύπτει λοιπόν από τα προαναφερθέντα, ότι απαιτείται εδώ και τώρα ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ από όλους τους φορείς, παράγοντες, πολιτικούς προϊσταμένους κ.λπ. της περιοχής μας, ώστε να προλάβουν τα Δωδεκάνησα να πάρουν εγκαίρως την μερίδα της τουριστικής πίτας που αφορά τον προσκυνηματικό τουρισμό, για το 2013.
Κι ενώ στην περιοχή μας δεν κινείται… φύλλο, «Πρωτόκολλο Συνεργασίας» για την προώθηση του Προσκυνηματικού τουρισμού πρόκειται να υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Τουρισμού και την Εκκλησία της Ελλάδος. Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί, την Τρίτη, από την υπουργό Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, Πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πέγκυ Ντόκου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου