Σελίδες

ΕΚΡ: 'ζούγκλα' η αγορά εργασίας στη Ρόδο


Επιστολή προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ και με κοινοποίηση προς τους: Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση, Βουλευτές Δωδεκανήσου & Πρόεδρο ΓΣΕΕ με θέμα την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της εργασίας στη Ρόδο, απέστειλε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου. Πιο αναλυτικά:
«Επανερχόμαστε για άλλη μία φορά στο ζήτημα της υποστελέχωσης της Επιθεώρησης Εργασίας Ρόδου, η οποία εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί με έναν μόνο Επιθεωρητή Εργασίας, μετά την αποχώρηση από την υπηρεσία τεσσάρων υπαλλήλων. Μία υπάλληλος, η οποία έχει μεταταγεί εδώ και ένα χρόνο, ασχολείται με το διοικητικό κομμάτι, καθώς δεν της έχετε ακόμη ορίσει τα καθήκοντα Επιθεωρητή Εργασίας.
Τα τελευταία χρόνια η Επιθεώρηση Εργασίας Ρόδου υπολειτουργεί και δεν πραγματοποιείται κανένας επιτόπιος έλεγχος στις επιχειρήσεις, καθώς το υπάρχον προσωπικό ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την πρωτοκόλληση των εισερχομένων εγγράφων, (μισθοδοσίες συμβάσεις κλπ), τα οποία τις περισσότερες φορές αδυνατεί να ελέγξει, λόγω της έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να νομιμοποιούνται οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών.
Κύριε Ειδικέ Γραμματέα,
Η αγορά εργασίας στην περιοχή μας έχει μετατραπεί σε ζούγκλα, εξαιτίας της αδυναμίας της υπηρεσίας σας να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις της :
• Εκατοντάδες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατρέπονται – ύστερα από πιέσεις των εργοδοτών - εικονικά σε μερικής απασχόλησης (τα 8ωρα μετατρέπονται σε 4ωρα, εκ περιτροπής εργασία κλπ), με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό γίνεται, γιατί δεν πραγματοποιείται κανένας έλεγχος εκ των υστέρων, για το αν αυτές οι μετατροπές είναι πραγματικές ή όχι.
• Εκατοντάδες παράνομα εργαζόμενοι απασχολούνται στις οικοδομές και στα δημόσια έργα της Ρόδου. Κανένας έλεγχος δεν γίνεται για τις συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας, μια και δεν υπάρχει Τεχνικός Επιθεωρητής στη Ρόδο. Σε ετήσια βάση γινόμαστε μάρτυρες δεκάδων εργατικών ατυχημάτων, αρκετά από τα οποία είναι θανατηφόρα και οι Τεχνικοί Επιθεωρητές έρχονται στη Ρόδο μετά τα συμβάντα και μόνο για την πιστοποίησή τους.
• Τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται με τους μαθητές – σπουδαστές, οι οποίοι έρχονται κατά χιλιάδες στη Ρόδο, ενώ δεν έχουν τις προϋποθέσεις που προβλέπει η ΚΥΑ. Αυτό γίνεται εξαιτίας της αδυναμίας της υπηρεσίας σας να ελέγξει τους φακέλους τους, αλλά και να πραγματοποιήσει επιτόπιους ελέγχους στα ξενοδοχεία, παρά το γεγονός ότι είναι η μόνη αρμόδια για την πιστή τήρηση της ΚΥΑ, η οποία προβλέπει τις προϋποθέσεις της μαθητείας τους.
• Στη διάρκεια αλλά και στο κλείσιμο της τουριστικής περιόδου χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι και αναγκάζονται οι ίδιοι να υποβάλλουν μηνύσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους ίδιους. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πραγματοποιούμε σε συνεργασία με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων απεργίες και συγκεντρώσεις έξω από ξενοδοχειακές μονάδες στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. Αν λειτουργούσε στοιχειωδώς η υπηρεσία σας και έπαιζε τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, πολλές εντάσεις και αντιπαραθέσεις θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας.
Μετά απ’ αυτά ζητούμε να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα, ώστε να στελεχωθεί η υπηρεσία με το απαραίτητο προσωπικό με βάση τον οργανισμό της. Για τη στελέχωση της υπηρεσίας σας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εργαζόμενοι, που έχουν μπει στη διαδικασία της διαθεσιμότητας – απόλυσης, ώστε να λυθεί τόσο το κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απόλυσή τους, όσο και το πρόβλημα της υποστελέχωσης της υπηρεσίας σας.
Κύριε Ειδικέ Γραμματέα,
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανάγκη για έλεγχο συγκεκριμένων επιχειρήσεων, για τις οποίες έχουμε καταγγελίες για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, μη τήρησης των ΣΣΕ και των όρων Υγιεινής και Ασφάλειας, ζητούμε να στείλετε άμεσα κλιμάκιο ελέγχου από την Αθήνα, το οποίο σε συνεργασία μαζί μας θα πραγματοποιήσει ελέγχους.
Κλείνοντας και για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης της υπηρεσίας σας και για το πώς αντιμετωπίζεται αυτό από την τοπική κοινωνία, σας επισυνάπτουμε ορισμένα ενδεικτικά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου