Σελίδες

Η φοροδιαφυγή των πολυεθνικών στο Ηνωμένο Βασίλειο


Ο γίγαντας του καφέ στις ΗΠΑ, η γνωστή αλυσίδα ‘Starbucks’ έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγών πρακτικές φορολόγησης της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο –που όμως της επέτρεψε τόσα χρόνια να έχουν δισεκατομμύρια έσοδα και να πληρώνουν ελάχιστα σε φόρους εισοδήματος!
Μια έρευνα του πρακτορείου Reuters για τους λογαριασμούς της Starbucks που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο έδειξε ότι η εταιρεία είχε αναέρει 13 χρόνια ζημιές στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι στους επενδυτές η επιχείρηση έλεγε ότι ήταν κερδοφόρα και είχε από τις καλύτερες επιδόσεις από τις αγορές του εξωτερικού του.
Η ανακοίνωση έρχεται μετά από μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και επέκρινε τον τρόπο που με πολυεθνικές εταιρείες αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο!
Η έκθεση αναφέρει ότι το επίπεδο του φόρου που λαμβάνονται από πολυεθνικές εταιρείες με μεγάλες επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν "εξωφρενικό και αποτελεί προσβολή για τις βρετανικές επιχειρήσεις και τα άτομα που πληρώνουν το μερίδιο που τους".
Η Starbucks, για παράδειγμα, πούλησε σχεδόν £ 643 εκατομμύρια –η αξία των αγαθών της στο Ηνωμένο Βασίλειο το περασμένο έτος- αλλά δεν κατέβαλε τον φόρο εταιριών σε όλα, επειδή μεταφέρθηκαν κάποια από τα χρήματα σε μια αδελφή εταιρεία στην Ολλανδία, με τη μορφή της καταβολής των δικαιωμάτων, που αγόρασε κόκκους καφέ από την Ελβετία και πλήρωσε υψηλά επιτόκια για να δανειστούν χρήματα από άλλα τμήματα της επιχείρησης.
Η έκθεση της Επιτροπής Δημοσίων Λογαριασμών επέκρινε επίσης την Amazon και την Google, αφού καμία από τις δύο δεν έχει καταβάλλει το ποσό του φόρου εταιριών που τους αναλογεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Reuters 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου