Σελίδες

Την αλληλεγγύη του εξέφρασε ο Ιερώνυμος προς την Ρωσική Εκκλησία


Επιστολή προς το Πατριαρχείο Μόσχας απέστειλε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στην οποία εκφράζει την ειλικρινή υποστήριξή του προς την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία έχει γίνει στόχος ‘αντιχριστιανικών και αντικληρικών επιθέσεων’ όπως αναφέρει μεταξύ άλλων.
Ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες μερίδας ανθρώπων που ενστερνίζονται την κοσμοθεωρία του αθεϊσμού, οι οποίες αυξάνονται συστηματικά:
«Ο αθεϊσμός τόσο στο επίπεδο ιδεολογίας όσο και σε πρακτικό επίπεδο, διεισδύει στις δυτικές κοινωνίες με σκοπό να αντικαταστήσει την πίστη, ασκώντας πιέσεις σε θέματα καθημερινότητας ώστε η ομολογία της πίστης να είναι ασυμβίβαστη σε δημόσιους χώρους. Ο στόχος αυτός θεωρείται επιεικώς και μετά βίας ανεκτός, ίσως και ως έκφραση σκοταδισμού».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνέκρινε την διαμορφωθείσα αυτή κατάσταση με τον Γολγοθά:
«Τον χαρακτήρα και τον δρόμο της Σταύρωσης είχε βιώσει στην πρόσφατη ιστορία της η Ρωσική Εκκλησία.
Αυτή μαρτύρησε την πίστη και στην αγκαλιά της έλαμψαν οι άγιοι και οι μάρτυρες των οποίων η φήμη έχει εξαπλωθεί σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες όλου του κόσμου.
Υπάρχουν όμως πολύ βαθιές ρίζες που επιτρέπουν στη Ρωσική Εκκλησία ούσα μέσα στη ρωσική κοινωνία, να ενισχύεται ακόμη περισσότερο, και να συνδέεται μαζί της με άρρηκτους δεσμούς.
Αλλά δυστυχώς αυτοί οι δεσμοί αποτελούν πρόκληση για τις δυνάμεις του αθεϊσμού.
Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τα δυσάρεστα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην αδελφή Ρωσική Εκκλησία όπου εμφανίζεται ο κίνδυνος ενός νέου ‘πολέμου’ που διεξάγεται εναντίον της –αλλά προσελκύει την προσοχή και τον σεβασμό της Εκκλησίας της Ελλάδας και εμού προσωπικά.  
Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας εκφράσω την ειλικρινή προσωπική μου υποστήριξη και την υποστήριξη όλου του Ελληνικού λαού, και να σας διαβεβαιώσω ότι σας αποστέλλουμε τις ιδιαίτερα θερμές προσευχές μας στον Κύριο για την αγαπημένη των Ελλήνων αδελφή Ρωσική Εκκλησία.  
Για την ιστορική αυτή Εκκλησία, η οποία είναι ένας από τους πρώτους καρπούς της Βυζαντινής αποστολής, την Εκκλησία του Ντοστογιέφσκι, των  πρεσβύτερων, των μεγάλων αγίων που δίδαξαν και έδωσαν το παράδειγμα με την ζωή τους και διέπρεψαν.
Είναι, άραγε, αυτή η Εκκλησία των μαρτύρων και αγίων στο νέο αιώνα;
Κάθε μέρα ελπίζουμε και προσευχόμαστε ότι η εκκλησία θα βγει από αυτές τις συνθήκες νικητής, επειδή, σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, είναι πιο εύκολο να βγείτε στον ήλιο από το να εξαφανίσετε την Εκκλησία».

Εν κατακλείδι, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχήθηκε: «ο Θεός να δώσει δύναμη και να ενισχυθεί η Ρωσική Εκκλησία και όλοι οι επίσκοποι της και ειδικά ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, ο οποίος όντας σοφός βρίσκεται στο τιμόνι της Εκκλησίας και μαρτυρά στον κόσμο το μήνυμα του Αναστημένου Χριστού και της Βασιλείας των Ουρανών».


(Με πληροφορίες από: Служба коммуникации ОВЦС) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου