Σελίδες

Η παράδοση των κεραμικών του Νάσου συνεχίζεται!

Το εργοστάσιο του Νάσου το 1963 στο Παραδείσι
Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του αείμνηστου Νάσου Μυλωνά ενός μεγάλου Ροδίτη, η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του, συνεχίζουν την παράδοση.
Το εργαστήρι του και η εντυπωσιακή συλλογή από πολύ σπάνια αντικείμενα (δύσκολα να τα αναφέρεις όλα!) παραμένουν στον ίδιο χώρο. ‘Νάσος Κεραμικά’ το θυμόμαστε όλοι και παραμένει εδώ (απέναντι από το ξενοδοχείο Μιραμάρε!)
Ο γαμπρός του, Αρεταίος Μωραϊτης συνεχίζει την Κεραμική με την πατροπαράδοτη μέθοδο την οποία του δίδαξε ο ίδιος ο Νάσος Μυλωνάς. Ο κ. Μωραϊτης την διδάσκει στην κόρη και στην ανιψιά του για ‘το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον’ όπως λέει.
Η επιχείρηση κεραμικών συνεχίζει την παράδοση και την λειτουργία της με τα πανέμορφα χειροποίητα παραδοσιακά σχέδια που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Ρόδου όπως: το ελαφάκι, τον ιβίσκο, το ρόδον της Ρόδου, το καραβάκι της Λίνδου, το δέντρο της ζωής, το παγώνι και τα παραδοσιακά Λινδιακά λουλούδια!
Να σημειώσουμε ότι ο Νάσος Μυλωνάς, είχε πλούσια κοινωνική δράση και είχε διακριθεί για την επιχειρηματική του δράση και το ταλέντο του στην κεραμική. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πολέμου όταν υπηρέτησε στην Κορέα το 1952 με το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα.
Ο Αρεταίος Μωραϊτης στην... κάμινο!
Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, αφοσιώθηκε στην Κεραμική τέχνη. 
Εργάστηκε στο εργοστάσιο κεραμικής «Ίκαρος» του Κώστα Χατζηκωνσταντή που ήταν ο πρώτος διδάξας της τέχνης αυτής στη Ρόδο. Σήμερα, τα παιδιά του λένε ότι ήταν ο μόνος που τίμησε τον Χατζηκωνσταντή!
Ο Νάσος Μυλωνάς, αγάπησε πολύ την τέχνη του. Αφοσιώθηκε σε αυτήν, συνέχισε την παράδοση και έδωσε το στίγμα του με την δεξιοτεχνία του.
Ο γαμπρός του, λέει σήμερα ότι μοιράζεται αυτή την αγάπη, συνεχίζει την παράδοση με τα παραδοσιακά σχέδια αλλά και με νέες δημιουργίες –όλα στο χέρι!
Το εργοστάσιο Κεραμικής το ίδρυσε το 1963 στη Ρόδο.
Ήταν μανιώδης συλλέκτης διαφόρων αντικειμένων από την ιταλοκρατία.
Στο προσωπικό του εργαστήρι και στο μικρό ‘μουσείο’ του, βλέπεις απίστευτα σπάνια αντικείμενα από τον πόλεμο, αποκόμματα εφημερίδων & περιοδικών, φωτογραφίες και υλικό που θα ζήλευε ο κάθε ιστορικός.
Είναι πράγματι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι βλέποντας τα προσωπικά του αντικείμενα, ανακαλύπτεις την επιμέλεια και την προσοχή που έδειχνε με τόση αφοσίωση σε απίστευτες… λεπτομέρειες.
Η κόρη του η Φωτούλα, μας έδειξε την συλλογή από τις φωτογραφίες της εγγονής του, την οποία φωτογράφιζε κάθε χρόνο στο ίδιο μέρος, την ίδια ημερομηνία και ώρα!
Ο Νάσος Μυλωνάς ήταν ένας μεγάλος Ροδίτης αλλά και ένας μεγάλος καλλιτέχνης – δημιουργός που αγάπησε με πάθος την Ρόδο και άφησε την καλλιτεχνική του σφραγίδα εδώ.
Στις 20 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον θάνατό του. Έφυγε σε ηλικία 82 ετών. 
Μία άποψη από το προσωπικό μουσείο του Νάσου Μυλωνά
Η παράδοση όμως αυτής της απαράμιλλης δημιουργίας, συνεχίζεται με δυναμικό τρόπο.

Ο κ. Μωραϊτης και οι δύο νεαρές εγγονές του Νάσου Μυλωνά, συνεχίζουν σταθερά την παράδοσης στην τέχνη της Κεραμικής, την καλλιτεχνική  δημιουργία και την δεξιοτεχνία.





Ευχαριστούμε τον κ. Μωραϊτη για το πανέμορφο κεραμικό με το σήμα του ισότοπού μας τον υπέροχο Ιππότη μας!


Η συντακτική ομάδα του Rhodes Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου