Σελίδες

Η ειρήνη και η δικαιοσύνη θέμα Διορθόδοξης Συνδιασκέψεως στην Κω

Το καίριο ζήτημα της δικαιοσύνης και της ειρήνης συζητήθηκε στην Κω (11-17 Οκτωβρίου 2012) από 37 εκπροσώπους των Ορθοδόξων και Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών (Αρμενικής, Κοπτ
ικής, Συροϊακωβιτικής), ιεράρχες, καθηγητές και λαϊκά μέλη των εκκλησιών, προκειμένου να γίνει η επεξεργασία της ορθόδοξης προπαρασκευαστικής συμβολής για την 10η Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ τον επόμενο χρόνο ( 30/10- 10/11/2013) στο Πουσάν της Κορέας. Υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ φιλοξένησε τη συνδιάσκεψη υπό την κοινή προεδρία του Μητροπολίτη Σασίμων κ. Γενναδίου Λυμούρη εκ μέρους των Ορθοδόξων και του Μητροπολίτου Μεσοποταμίας κ. Μορ Ευσταθίου Μάττα Ρόχαμ εκ μέρους των Αρχαίων Ανατολικών, με το βασικό θέμα της προσεχούς Συνέλευσης του ΠΣΕ «Θεέ της ζωής, οδήγησέ μας στη δικαιοσύνη και την ειρήνη», το οποίο αναπτύχθηκε στη θεολογική και κοινωνική του διάσταση. Με σαφείς αναφορές στην οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα και στις συνεχείς απειλές εις βάρος των Χριστιανών στη Συρία, τονίστηκε η αλληλένδετη σχέση ειρήνης και δικαιοσύνης. Επίσης επισημάνθηκε το χρέος των Χριστιανών μέσα στον διασπασμένο και πάσχοντα κόσμο να δίνουν με ενεργό τρόπο τη μαρτυρία τους, που απορρέει από την πίστη τους στον Θεό, τον χορηγό της ζωής, της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Εξάλλου στα πλαίσια των εργασιών έγινε αναφορά στην ουσιαστική παρουσία των Ορθοδόξων Εκκλησιών στα διοικητικά όργανα και τα προγράμματα του ΠΣΕ, όπως επίσης και η φιλοξενία σημαντικών συνδιασκέψεων. Επίσης ανάμεσα στα θετικά πεπραγμένα της τελευταίας οκταετίας, χαιρετίστηκε η συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη συναινετική λήψη των αποφάσεων (consensus process). Παράλληλα υπογραμμίστηκε ότι το όραμα για την ενότητα των Χριστιανικών Εκκλησιών, κατά την εντολή του Κυρίου «ίνα πάντες ώσιν εν» (Ιω 17), που αποτελεί και τον ιδρυματικό στόχο του ΠΣΕ, έχει υποχωρήσει, καθώς το χάσμα ανάμεσα στις χριστιανικές εκκλησίες διευρύνεται, λόγω των διαφορετικών απόψεων σε θέματα ανθρωπολογίας και ηθικής. Επίσης προτάθηκε περισσότερη εμβάθυνση στο θεολογικό πλούτο της Εκκλησίας των πρώτων χριστιανικών αιώνων.
Η Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ, που συνέρχεται κάθε επτά χρόνια, αποτελεί το ύψιστο διοικητικό του σώμα και την έκφραση της αδελφικής κοινωνίας (fellowship) των 345 εκκλησιών-μελών στις αποφάσεις. Στηρίζεται στη μελέτη της Γραφής, στη θεολογική σκέψη και στο πνεύμα της από κοινού αντιμετώπισης των συγχρόνων κοινωνικών προβλημάτων.

Rhodes Tiimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου