Σελίδες

Νέο γονίδιο θα εξηγήσει πώς οι άνθρωποι εξελίχθηκαν από τους χιμπατζήδες


Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο γονίδιο που όπως λένε, εξηγεί πώς οι άνθρωποι εξελίχθηκαν από τους χιμπατζήδες.
Το γονίδιο, που ονομάζεται miR-941, φαίνεται να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου και θα μπορούσε να ρίξει φως στο πώς μάθαμε να χρησιμοποιούμε  εργαλεία και τη γλώσσα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου συνέκριναν το γονίδιο με άλλα 11 είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των χιμπατζήδων, γορίλων, ποντικιών και αρουραίων.  
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications, έδειξαν ότι το γονίδιο είναι μοναδικό για τον άνθρωπο. Η ομάδα πιστεύει ότι προέκυψε μεταξύ έξι και ενός εκατομμυρίου χρόνια πριν, μετά που οι άνθρωποι εξελίχθηκαν από τους πίθηκους.
Ερευνητές δήλωσαν ότι είναι η πρώτη φορά που ένα νέο γονίδιο φέρεται από τον άνθρωπο και όχι από τους πιθήκους, δείχνει ότι έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία στο ανθρώπινο σώμα. Ο Μάρτιν Τέιλορ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης στο Ινστιτούτο Γενετικής και Μοριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Ως είδος, οι άνθρωποι είναι υπέροχα εφευρετικό είδος - είμαστε κοινωνικά και τεχνολογικά όντα και εξελισσόμαστε συνεχώς. Όμως αυτή η έρευνα δείχνει ότι καινοτομούμε και στο γενετικό επίπεδό. Είμαστε αισιόδοξοι ότι τώρα θα βρούμε πιο νέα γονίδια που βοηθούν να αποδείξουμε τι μας κάνει ανθρώπους». Το γονίδιο είναι εξαιρετικά δραστικό σε δύο περιοχές του εγκεφάλου, που ελέγχουν τη λήψη αποφάσεων και γλωσσικές ικανότητες.
Είναι γνωστό ότι εμφανίζονται περισσότερες διαφορές μεταξύ των ειδών, ως αποτέλεσμα των αλλαγών στα υπάρχοντα γονίδια, ή την επικάλυψη και τη διαγραφή των γονιδίων.
Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γονίδιο αυτό προέκυψε πλήρως λειτουργικό από μη-κωδικοποιημένο γενετικό υλικό, που στο παρελθόν ονομαζόταν «DNA junk", σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα του εξελικτικού χρόνου. Λένε ακόμη ότι, μέχρι τώρα, ήταν δύσκολο να δούμε αυτή τη διαδικασία σε δράση.

Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου