Σελίδες

Συμφωνία πέτυχε ο Αβραμόπουλος για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP


Με μια διπλωματική επιτυχία ετοιμάζεται να επιστρέψει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Αθήνα, ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις του στο Ταλίν και στο Μόναχο. Μετά τη συνάντησή του με τον Αζέρο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σε δύο εβδομάδες θα υπογραφεί η συμφωνία κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά από την Ελλάδα, την Αλβανία και θα καταλήγει στην Ιταλία.
Η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των τριών χωρών για τον αγωγό Transadriatic Pipeline (TAP) θα γίνει στην Αθήνα, την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κ. Έλμαρ Μαμμαντιάρωφ.
Μάλιστα, στην τελετή της υπογραφής θα συμμετάσχει ανώτατος εκπρόσωπος της αζερικής κυβερνήσεως ύστερα από τη σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Αβραμόπουλος στον κ. Μαμμαντιάρωφ.
Από τις αρχές Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών έχει ζητήσει πλήρη ενημέρωση σχετικώς με τις ενέργειες που έχουν γίνει σε υπηρεσιακό επίπεδο για τον αποκαλούμενο «Αδριατικό Αγωγό». Έχει ενημερώσει μάλιστα τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και προετοίμασε τη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με εκπροσώπους των διεθνών μετόχων και της διοίκησης του ΤΑΡ.

Άμεσες επενδύσεις 1,5 εκατ. ευρώ
Η διεκπεραίωση όλων των σχετικών διαδικασιών αποτέλεσε βασική προτεραιότητα για τον κ. Αβραμόπουλο ώστε να εξασφαλιστεί η σχετική συμφωνία, να υπογραφεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα και να αρχίσει το έργο αφού αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ξένες άμεσες επενδύσειςστη χώρα μας, το ύψος των οποίων θα φθάσει στο ενάμισι εκατομμύριο ευρώ.
Όπως εξηγούσαν στο “Newsbomb.gr”υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, μόλις ο κ. Αβραμόπουλος ολοκλήρωσε τις συζητήσεις του με τον κ. Μαμμαντιάρωφ προέβη σε άμεσες ενέργειες. Επικοινώνησε τηλεφωνικώς τόσο με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Τζούλιο Τέρτσι, όσο και τον Αλβανό κ. Έντμοντ Παναρίτη για τις τελικές λεπτομέρειες καθώς και για την πορεία των τριμερών διαβουλεύσεων σχετικώς με το τελικό κείμενο της συμφωνίας.
Στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ιδίως στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και του τουρισμού. Ο κ. Μαμμαντιάρωφ μίλησε για στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας του, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο η διμερής συνεργασία να επεκταθεί και σε άλλους τομείς πέραν του φυσικού αερίου.
Ο κ. Αβραμόπουλος συμμετέχει στη Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου έχει σειρά διμερών επαφών με ομολόγους του και ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Τα στοιχεία για τον αγωγό
Όσον αφορά στον αποκαλούμενο «Αδριατικό Αγωγό» ή Trans Adriatic Pipeline (TAP) θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας στη Νότια Ιταλία και περαιτέρω στη Δυτική Ευρώπη.
Σύμφωνα με την κοινοπραξία που διαχειρίζεται το έργο, η κατασκευή του στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού,καθώς και τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου για τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο TAP θα ανοίξει έναν νέο, τον επονομαζόμενο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη και θα δημιουργήσει μια νέα διέξοδο στην αγορά για το φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα.
Το έργο διαθέτει τη δυνατότητα επέκτασης της μεταφορικής του ικανότητας από τα 10 στα 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Επίσης,ο TAP έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει αντίστροφη φυσική ροή για έως και το 80% της μεταφορικής του ικανότητας και προβλέπει τη δυνατότητα κατασκευής εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου προκειμένου να διασφαλιστείο ενεργειακός εφοδιασμός σε περίπτωση επιχειρησιακής διακοπής των παραδόσεων φυσικού αερίου.

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου