Σελίδες

Μίκα: Προσχηματικός ο διάλογος του Υπ. Ναυτιλίας με τους ναυτικούς


Η υπεύθυνη τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης ναυτιλίας Μίκα Ιατρίδη έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη νέα απεργία των ναυτικών:
 «Ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά τη συνάντηση του με την ΠΝΟ, ότι θεωρεί επαρκή λόγο για την λήξη των κινητοποιήσεων των ναυτικών το γεγονός ότι θα καταβληθούν από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες τα δεδουλευμένα των πληρωμάτων των πλοίων σε δυο δόσεις.
Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι δίνεται μια διαβεβαίωση ότι θα πληρωθούν, κάποια στιγμή, τα δεδουλευμένα πολλών μηνών συνιστά, πλέον, λόγο για τη λήξη μιας απεργίας όταν ξεκάθαρα το νομικό μας πλαίσιο προβλέπει το αυτονόητο και νόμιμο δικαίωμα να πληρώνεται κάποιος στην ώρα του για την εργασία που παρέχει.
Είναι προφανές ότι, ο διάλογος που επιδίωξε το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι προσχηματικός. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προχωρούσε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, σε βελτίωση των διατάξεων της φορολογίας για τους ναυτικούς, από τη στιγμή που πρόκειται για τον κλάδο που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη αύξηση στους φορολογικούς του συντελεστές.
Με αυτές τις επιλογές, το Υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ μιλά για διάλογο, οδηγεί το ίδιο τις συζητήσεις σε αδιέξοδο, ώστε να επιστρατευτούν οι ναυτικοί, όπως έχει συμβεί με όλες τις απεργίες τους τα προηγούμενα χρόνια.
Η επιλογή αυτή είναι απαράδεκτη, ειδικά όταν η ΠΝΟ είχε εκθέσει τις απόψεις της εγκαίρως στον αρμόδιο Υπουργό από το καλοκαίρι και, μάλιστα, δεν είχε προχωρήσει τότε σε κινητοποιήσεις σεβόμενη τους νησιώτες και την τουριστική περίοδο.
Ο κοινωνικός αυτοματισμός που επιδιώκει η κυβέρνηση, εξελίσσεται σε όλο του το μεγαλείο.
Με δεδομένο ότι, οι νησιώτες βρίσκονται, αναπόφευκτα, σε αποκλεισμό η συνδικαλιστική ηγεσία των ναυτικών θα πρέπει να βρει τρόπο ώστε να υπάρξει σύνδεση με τα νησιά και να μην δώσει, ταυτόχρονα, το άλλοθι που αναζητά η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην επιστράτευση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου