Σελίδες

Ιλαρίων: η Ορθόδοξη και η Αγγλικανική Εκκλησία είναι σε διαφορετικές πλευρές της αβύσσου


Το μέλλον του οικουμενισμού είναι σε μεγάλο κίνδυνο με το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ ορθοδόξων και προοδευτικών, λέει ο Μητροπολίτης Ιλαρίων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας -σημαντικός θεολόγος και ιστορικός εκκλησιαστικής ιστορίας. 
Μιλώντας μπροστά σε ένα ακροατήριο στο Πανεπιστήμιο Villanova, ένα καθολικό ινστιτούτο στην ιστορία της Φιλαδέλφειας και ένα από τα παλαιότερα στις ΗΠΑ, ο Ιλαρίων είπε ότι οι άγιοι πατέρες της πρώτης χιλιετίας συμμορφώθηκαν με στόχο την ενότητα και υποβλήθηκαν σε πολλές σοβαρές μελέτες, κάτι που αποτέλεσε το θεμέλιο πάνω στο οποίο ο διάλογος μεταξύ των χριστιανών ήταν επιτυχής και καρποφόρος. «Η πιστότητα στη χριστιανική παράδοση είναι το κατάλληλο μέσο για την αποκατάσταση της ενότητας μεταξύ των μαθητών του Χριστού» όπως σημείωσε.
Ο Ρώσος Μητροπολίτης καταφέρθηκε κατά της Αγγλικανικής Κοινωνίας για την εγκατάλειψη της πίστης και δήλωσε ότι η παραίτηση από την αλήθεια από ορισμένες προτεσταντικές Ομολογίες καθιστά δύσκολο για την Ορθόδοξη Εκκλησία να συνεχίσει τη συνεργασία μαζί τους.
«Λυπάμαι γι 'αυτό, αλλά ο διάλογος με τους Προτεστάντες και τους Αγγλικανούς που είχαμε εδώ και δεκαετίες είναι τώρα υπό την απειλή εξαιτίας των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στις προτεσταντικές κοινωνίες της Δύσης και Βορρά. Εννοώ τη συνεχιζόμενη απελευθέρωση στον τομέα της θεολογίας, εκκλησιολογίας και ηθικής διδασκαλίας. Ορισμένα δόγματα έχουν νομιμοποιήσει την ένωση ατόμων του ιδίου φύλου και τη χειροτονία ανθρώπων που ανοιχτά δηλώνουν τον μη-παραδοσιακά σεξουαλικό προσανατολισμό τους».
Ο Ιλαρίων είπε ότι ήταν υποχρεωμένος να μιλήσει γι 'αυτό, επειδή ήθελε να διατηρήσει το καλό που είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των ετών του διαλόγου μεταξύ των Ορθοδόξων, από τη μία πλευρά, και Προτεσταντών και Αγγλικανών, από την άλλη. «Υπερασπίζοντας τα 2.000 χρόνια παράδοσης της Εκκλησίας, θα παραμείνουμε πιστοί σε αυτό το διάλογο, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι οι Προτεστάντες και οι Αγγλικανοί συνεχίζουν μακριά από μας με την αποδοχή καινοτομιών που θεωρούμε απαράδεκτες.
«Δεν είμαι μιλάω γι’ αυτό μέσα στους τοίχους του καθολικού πανεπιστημίου επειδή φοβάμαι να επικρίνω τους Αγγλικανούς και τους Προτεστάντες μπροστά τους. Κάθε φορά που δίνεται η ευκαιρία, μιλάω ανοιχτά για τις ανησυχίες μας σε άμεσο διάλογο με τους αδελφούς μας από την Αγγλικανική και της Προτεσταντικής κοινότητας. Το 2010 σε ένα εορταστικό δείπνο στο Λονδίνο, παρουσία του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς δήλωσα το θλιβερό γεγονός ότι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες και η Αγγλικανική βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές της αβύσσου που διαχωρίζουν τους Χριστιανούς από μια παραδοσιακή κατεύθυνση».
Ο Μητροπολίτης πρόσθεσε ότι ο διάλογος με τους Προτεστάντες και Αγγλικανούς έχει φτάσει σε αδιέξοδο, αλλά ο διάλογος με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει μέλλον, διότι, όπως και η Ορθόδοξη Εκκλησία, η Καθολική Εκκλησία δεν θεωρεί τον εαυτό της να βρίσκεται έξω από την παράδοση, να προσπαθεί να διδάξει αλλά και να ζει σύμφωνα με την παράδοση των αποστόλων και των αγίων πατέρων.
«Κατά την άποψή μου, η σημαντική βελτίωση και ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών μας, φαίνεται τα τελευταία χρόνια νσυνς δέεται με τη συνειδητοποίηση ότι είμαστε ενωμένοι με μια κοινή κληρονομιά, χάρη στην οποία και οι δύο πλευρές, Ορθόδοξοι και Καθολικοί μπορούν και πρέπει να φέρουν μαζί την μαρτυρία στον κόσμο από τις αιώνιες αξίες του Ευαγγελίου».
Ο Ιλαρίων ανέφερε ακόμη, ότι στη Δυτική κοινωνία σήμερα, ο παραδοσιακός τρόπος ζωής της οικογένειας έχει στην πραγματικότητα, καταστραφεί. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μια σταδιακή μείωση των πληθυσμών των δυτικών εθνών.
Ο Ρώσος Μητροπολίτης είπε ότι η προστασία των χριστιανών από τις διακρίσεις είναι ένας άλλος τομέας της συνεργασίας μεταξύ των Ορθοδόξων και των Καθολικών.
«Δυστυχώς, στις χώρες της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, καθώς και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Ασίας και της Ωκεανίας, οι χριστιανοί υφίστανται διακρίσεις, διωγμούς και καταπίεση».
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αγνοούν το πρόβλημα των θρησκευτικών διώξεων.
Τέλος, ο Ιλαρίων παρατήρησε ότι είναι σημαντικό για τους Ορθοδόξους και Καθολικούς σήμερα να αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλον όχι ως ανταγωνιστές αλλά ως συμμάχους στην αιτία της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Χριστιανών.

pravmir 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου