Σελίδες

Σε αυξημένη 'επιφυλακή' η Ελλάδα ενόψει ανακήρυξης ΑΟΖ


Αυξάνονται καθημερινά τα ‘σενάρια’ ανησυχίας που βλέπουν την δημοσιότητα, περί έντασης στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. 
Τα ΜΜΕ που καλύπτουν το ρεπορτάζ άμυνας, στοχοποιούν συστηματικά τις σχέσεις μας με τους γείτονες, δραττόμενα της ευκαιρίας ενόψει της προκήρυξης της ΑΟΖ από την ελληνική κυβέρνηση. Σε σχετικό ισότοπο, δημοσιεύτηκε πρόσφατα ότι ‘εκτελέστηκε έκτακτη άσκηση – ενημέρωση εφέδρων καταδρομέων στην Κρήτη’ όπου κλήθηκαν 135 έφεδροι για επιχειρησιακή ενημέρωση με χώρο ανάπτυξης σε περίπτωση κρίσης το Καστελόριζο, την Κάρπαθος και την Σαρία που ελέγχει τον δίαυλο με την Ρόδο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο και αντιληπτό, πως η υπόθεση ανακήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση για την Ελλάδα.
Οι σχέσεις μας με την ‘γείτονα’ επηρεάζεται και θα επηρεαστεί ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει και άλλες χώρες όπως η Αλβανία και η Λιβύη.
Οι τρεις αυτές χώρες, η καθεμία για τον δικό της λόγο, επιχειρούν να μπλοκάρουν τις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ενώ στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Λιβύη, μόνο κλίμα φιλικό δεν υπήρξε.
Ευθυγραμμισμένη με τις τουρκικές θέσεις, οι Λίβυοι όχι μόνο απέκλεισαν διμερείς διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ, αλλά κάλεσαν και για πολυμερείς διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται πολυετείς καθυστερήσεις που θα είχαν σοβαρό αντίκτυπο στα προσδοκώμενα ελληνικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες που θα μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα από το σημερινό τέλμα. *
Τις τελικές αποφάσεις για το πότε και πώς θα κινηθεί η ελληνική πλευρά θα λάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς.
Υπάρχουν, ωστόσο και εναλλακτικές λύσεις για την ανακήρυξη θαλασσίων ζωνών πέραν της μονομερούς ανακήρυξης της ΑΟΖ, όπως η αναζήτηση βοήθειας από τον ΟΗΕ (επικαλούμενη την Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας) ή η τμηματική ανακήρυξη από το Ιόνιο, δηλαδή σε συνεννόηση με την Ιταλία και νοτίως της Κρήτης, σε συμφωνία με την Κύπρο –όπου, όμως κι εκεί θα σημειωθούν αντιδράσεις της Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση, οι ώρες είναι κρίσιμες και μόνο η ψυχραιμία και η σωστή διπλωματία θα πρέπει να κυριαρχήσουν στην χώρα μας, αφού ήδη βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική καμπή.

* Υπενθυμίζουμε πως ο Δ. Αβραμόπουλος δεν έγινε δεκτός καν από τον ομόλογό του. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι εμπλοκή υπάρχει και με την Αλβανία, καθώς η ακύρωση της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας σε μονομερή ανακήρυξή της βασιζόμενη στη συμφωνία του 2009.

Rhodes Times
(με πληροφορίες από antinews/defencenet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου