Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στον Μιλτιάδη Λογοθέτη


Τα βραβεία και τους επαίνους της χρονιάς που πέρασε απένειμε η Ακαδημία Αθηνών σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, κατά την πανηγυρική συνεδρία της Παρασκευής.

Το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, απονεμήθηκε στον κ. Μιλτιάδη Λογοθέτη για το τρίτομο έργο του «Δωδεκανησιακός τύπος (1848-2008). Συμβολή στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Δωδεκανήσου» (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου, 2010). Το έργο του είχε παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα του ΕΒΕΔ και ήταν αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας.
Ο τρίτος τόμος του Δωδεκανησιακού Τύπου (1848-2008) αναφέρεται στο δωδεκανησιακό τύπο της διασποράς και περιλαμβάνει και τα παραρτήματα. Το εισαγωγικό μέρος περιγράφει την ιστορική διαδρομή και τους λόγους στους οποίους οφείλεται η δημιουργία των δωδεκανησιακών κέντρων της διασποράς στα χρόνια της δουλείας, στην Αθήνα, στην Αίγυπτο, στην Αμερική και αλλού. Ακολουθεί η ιστόρηση κάθε κέντρου και των εντύπων που τα συνοδεύουν, τα οποία παρατίθενται κατά χρονολογική σειρά έκδοσης τους. Το επόμενο μέρος αναφέρεται στους Δωδεκανήσιους εκδότες, διευθυντές και αρχισυντάκτες που εξέδωσαν μη δωδεκανησιακού περιεχομένου έντυπα, τα οποία και παρατίθενται. Τα παραρτήματα που ακολουθούν περιλαμβάνουν τις ενώσεις τύπου δωδεκανησιακού ενδιαφέροντος, περίγραμμα του ισχύσαντος διαχρονικά νομικού καθεστώτος περί τύπου στη Δωδεκάνησο, τη βιβλιογραφία, τις βιβλιοθήκες, το γενικό ευρετήριο ονομάτων και δημοσιεύεται και ένα φωτογραφικό ένθετο, που περιλαμβάνει ιστορικά πρόσωπα του τύπου, τυπογράφους και τυπογραφεία και διαφημιστικές καταχωρίσεις στον τύπο αναφοράς, επιλεγμένες διαχρονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου