Σελίδες

Δυσαρέσκεια Φαναρίου για Αντίπα – Τα σχέδια για την Πάτμο


Έντονα δυσαρεστημένο φέρεται το Φανάρι από τους μέχρι τώρα χειρισμούς του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Πάτμου κ. Αντίπα Νικηταρά.
Κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ανέφεραν χτες στο Rhodes Times’ ότι ο νέος κανονισμός λειτουργίας της Ι.Μ. είναι έτοιμος και είναι θέμα ημερών η έγκρισή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου.
Οι αλλαγές στο νέο κανονισμό περιλαμβάνουν -πέραν μερικών κεφαλαίων- κυρίως τη λειτουργία της Μονής, τις αρμοδιότητες του Ηγούμενου, τον τρόπο διοίκησης κ.ά.
Φυσικά, η βασική λεπτομέρεια στην οποία επιμένει το Φανάρι είναι ‘ο κοινόβιος χαρακτήρας της Μονής’ που έχει αλλάξει εδώ και χρόνια.
Παρά το γεγονός ότι ο νυν Ηγούμενος έχει εφαρμόσει μέχρι ‘κατά γράμμα’ τις οδηγίες οι πληροφορίες που έφτασαν στον Παναγιότατο Πατριάρχη ήθελαν τον Ηγούμενο να κάνει κινήσεις χωρίς να ενημερώνει το Φανάρι για διάφορα θέματα.
Γι’ αυτό τον λόγο, αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου 2013 η μετάβαση Εξαρχίας στην Πάτμο προκειμένου να πραγματοποιήσει νέο έλεγχο στη Μονή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι την Εξαρχία θα αποτελούν οι: Μητροπολίτης Κώου - Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο Μιλήτου κ. Απόστολος και ο τριτεύων διάκονος Θεόδωρος.
Ο αρχιμανδρίτης φέρεται να περιμένει έως και την ‘αποκαθήλωσή’ του, αν και οι πληροφορίες από το Φανάρι δεν επιβεβαιώνουν τέτοιες προθέσεις.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΜΟ

Υπάρχουν, ωστόσο άλλα σχέδια που θέλει να προωθήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για την Πάτμο.
‘Η Πάτμος ως παγκόσμιο ιστορικό και θρησκευτικό σύμβολο πρέπει να προσπαθήσει να αναδείξει τον χριστιανικό της χαρακτήρα. Να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να πραγματοποιούνται εκεί διορθόδοξες συναντήσεις σε σταθερή βάση με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία, τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες κ.λπ. Είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί ο θρησκευτικός και χριστιανικός χαρακτήρας της Πάτμου’ ανέφερε πηγή προσκείμενη στο Φανάρι, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως που θέλει την ανάδειξη του νησιού της Αποκάλυψης σε κέντρο διορθόδοξων και εκκλησιαστικών συναντήσεων.

Φυσικά, τίθεται και το ερώτημα για την Ρόδο που θα μπορούσε να αναδείξει ανάλογο χαρακτήρα όχι ως προς την ιστορικότητα και θρησκευτικότητά της, αλλά ως προς τις συνθήκες για τη φιλοξενία μεγάλων συναντήσεων, συνεδρίων κ.λπ. θρησκευτικού – εκκλησιαστικού χαρακτήρα.
Όσο όμως, το πρώην Διορθόδοξο Κέντρο το οποίο παραμένει αναξιοποίητο,  αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τέτοιες προσπάθειες.

Πέγκυ Ντόκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου