Σελίδες

Πούτιν: Ο Λένιν πρέπει να παραμείνει στην Κόκκινη Πλατεία


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντησή του με προσωπικότητες που βοήθησαν στην προεκλογική του εκστρατεία, είπε χαρακτηριστικά: «Πολλοί λένε ότι το Μαυσωλείο του Λένιν αντιτίθεται με την  παράδοση, τι είναι όμως αυτό που αντιτίθεται με την παράδοση;  Πηγαίνετε απλά στην Πετσέρσκαγια Λαύρα του Κιέβου ή  ελέγξτε το Μοναστήρι Πσκοβ ή το Άγιο Όρος, και  θα δείτε λείψανα αγίων».
Ο Ρώσος Πρόεδρος  ανέφερε σχεδόν κατά λέξη το επιχείρημα του ηγέτη  του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοβ, που τον περασμένο Αύγουστο είχε πει ότι «αυτή η μορφή διατήρησης (του σώματος του Λένιν) είναι σύμφωνη με τους κανόνες της Ορθοδοξίας και τις παραδόσεις» και για να ενισχύσει τη θέση του, ο Πούτιν  έφερε ως παράδειγμα την Πετσέρσκαγια Λαύρα του Κιέβου.

«Δεν παραλάβαμε τίποτα όρθιο»
Επίσης ζήτησε  «την επιστροφή στην ιστορικές μας ρίζες» εκφράζοντας τη λύπη του για την έλλειψη μιας κοινής ιδεολογίας.
 «Τι  συνέβη μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και της κυρίαρχης ιδεολογίας;» ρώτησε τους συνομιλητές του, για να απαντήσει στη συνέχεια πως «δεν παραλάβαμε τίποτα όρθιο».
Απηχώντας και πάλι τα λόγια του Ζιουγκάνοβ, παρατήρησε ότι στον κώδικα κομμουνιστικής οικοδόμησης του 1961, ένα μεγάλο μέρος της λίστας  αξιών και ηθικών αρχών του κομμουνισμού είναι δανεισμένο από τη Βίβλο και το Κοράνι.
Τα σχόλια του Πούτιν έρχονται  την ώρα που  αυξάνεται η υποστήριξη της κοινής γνώμης στην ιδέα της απομάκρυνσης του Λένιν από το μαυσωλείο, όπως έδειξε πρόσφατη σφυγμομέτρηση.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα τελευταία έξι χρόνια έχει αυξηθεί κατά 10% ο αριθμός εκείνων που υποστηρίζουν την ιδέα της ταφής του σώματος του Λένιν, φτάνοντας το 56 %τοις εκατό, ενώ μόνον το  28% τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πρέπει να παραμείνει στο μαυσωλείο.
Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Gazeta, σημειώνεται ότι σε μια συνεδρίαση της λέσχης  πολιτικών στοχαστών Βλαντάι, το 2010, ο Πούτιν  αναφερόμενος στην πιθανότητα να γίνει μια κηδεία χριστιανικού τύπου, είχε πει πως αυτό θα γινόταν «εν ευθέτω χρόνω». Φέρεται μάλιστα να έχει πει, πως όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, ο ρωσικός λαός θα αποφασίσει για το τι θα γίνει.

Σφοδρές αντιδράσεις
Απαντώντας στα σχόλια Πούτιν, το κορυφαίο στέλεχος της κίνησης «για την απομάκρυνση του Λένιν» και ηγούμενος πολλών εκκλησιών της Μόσχας, Πατέρας Σέργιος, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη σύγκριση του σώματος του Λένιν με τα λείψανα αγίων. 
 «Τα λείψανα των αγίων και το σώμα ενός σατανιστή, δικτάτορα και αιμοσταγούς τέρατος είναι δύο διαφορετικά πράγματα," είπε ο Πατέρας Σέργιος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφαξ.. «Ο Πούτιν, πιθανώς, θέλει να ευχαριστήσει και τις δύο πλευρές, αλλά πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα εθνικά συμφέροντα και στο φλερτ με τους κομμουνιστές!».
Ο ηγέτης του ρωσικού εθνικιστικού κινήματος «Ρούσκιε», Ντμίτρι Ντιεμούσκιν , δήλωσε πως εθνικιστές και ορθόδοξοι ακτιβιστές έχουν εξαγριωθεί με τα σχόλια του Πούτιν.
 «Ο Πούτιν σίγουρα θα χάσει  την υποστήριξη πολλών Ορθοδόξων και Κοζάκικων οργανώσεων», ανέφερε ο Ντιεμούσκιν στο Ιντερφαξ.

Η διαμάχη συνεχίζεται
Το Μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία είναι ένα από τα πέντε εναπομείναντα μαυσωλεία πολιτικών ηγετών στον κόσμου. Ο ίδιος ο  Λένιν είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί κοντά στους γονείς του στην Πετρούπολη, αλλά ο Στάλιν αμέσως μετά τον θάνατό του το 1924, επέμεινε ότι έπρεπε να διατηρηθεί σε  μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία.
Οι πρώτες φωνές για την ταφή του σώματος του Λένιν εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, την περίοδο της γκλάσνοστ και της περεστρόικα πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, και η διαμάχη συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Πέρυσι, ο υπουργός Πολιτισμού Βλαντιμίρ Μεντίσκι και μέλος του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία, υποστήριξε την ταφή του Λένιν, τον οποίο περιέγραψε ως «ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο πολιτικό πρόσωπο». «Το να τον έχουμε ως κεντρική φιγούρα σε μια νεκρόπολη στην καρδιά της χώρας μας, είναι σκέτη ανοησία » κατέληξε. 

PC


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου