Σελίδες

ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ


Η πίεση προκάλεσε εμμονές... Οι κοσμοναύτες Μπορίς Βολύνοφ και Βιτάλι Σολόμποφ ταξίδεψαν το 1976 στο ρωσικό διαστημικό σταθμό Σαλιούτ 5. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκδήλωσαν τα πρώτα συμπτώματα ψυχικής αστάθει
ας. Η κύρια αιτία ήταν, προφανώς, το στρες από τις πολύωρες βάρδιες εργασίας, που διαρκούσαν κατά μέσο όρο τις 16 ώρες. Τα πράγματα χειροτέρεψαν επειδή ο κυβερνήτης Βολύνοφ ήταν ένας σκληρός τύπος, που δεν πίεζε μόνο τον εαυτό του αλλά και το συνάδελφό του Σολόμποφ στα όρια της αντοχής του. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι δύο κοσμοναύτες λίγο απείχαν από το να χάσουν την ψυχική τους ισορροπία.
Το χειρότερο, ωστόσο, ήταν ότι κανείς από τους κοσμοναύτες δεν αποκάλυψε την κατάσταση της υγείας του στο Κέντρο Ελέγχου. Ο Σολόμποφ ανέπτυξε σταδιακά μια φοβία για το απέραντο, κενό σύμπαν. Όταν κοιτούσε έξω από το παράθυρο, έβλεπε τα απέραντα σκοτάδια και ανατρίχιαζε. Ο Βολύνοφ άρχισε να παραπονιέται για μια έντονη και πικρή μυρωδιά και φοβόταν ότι κάποιο πρόβλημα υπήρχε με την ατμόσφαιρα στο διαστημικό σταθμό.
Οι αστροναύτες δεν κατάφεραν να αποκρύψουν για πολύ την κατάσταση από το Κέντρο Ελέγχου, το οποίο αντέδρασε ταχύτατα και τους επανέφερε στη Γη μέσα σε μια μέρα. Η απόφαση πάρθηκε τόσο γρήγορα, που η διαστημική κάψουλα προγραμματίστηκε να προσεδαφιστεί σε μια παγωμένη λίμνη μέσα στη νύχτα, και οι κοσμοναύτες λίγο έλειψε να πνιγούν.

 Science Illustrated

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου