Σελίδες

Ο δήμαρχος Σύμης για το ζήτημα των λαθρομεταναστών

Τις απόψεις του σχετικά με το καυτή ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και της ενδεχόμενης δημιουργίας κέντρων υποδοχής τους, που απασχολεί τα νησιά μας ανέλυσε αποκλειστικά στον Μάνο Σταυριανό, ο Δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, έχοντ
ας την τραυματική εμπειρία. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι αποκλειστικές.
«Είναι γνωστό ότι η περιοχή μας θεωρείται πύλη εισόδου στην χώρα από τα κυκλώματα που διακινούν και εκμεταλλεύονται λαθρομετανάστες. Τα προβλήματα που προέκυψαν από την είσοδο και παραμονή των παράνομων μεταναστών στο νησί ήταν πολλά και σύνθετα.
Το κυριότερο αποτέλεσε η έλλειψη υποδομών κατάλληλων για την φύλαξη και την κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η παραμονή 139 λαθρομεταναστών στο Αστυνομικό Τμήμα Σύμης το οποίο παρά την έλλειψη προσωπικού, κατέβαλε τεράστια προσπάθεια όσον αφορά τη φύλαξη και την εποπτεία τους κάτω από αντίξοες συνθήκες (εστίες μόλυνσης λόγω του δικτύου αποχέτευσης) διακινδυνεύοντας καθημερινά την ατομική τους υγεία . Η κατάσταση αυτή είχε σαν αντίκτυπο μια δυσάρεστη και αρνητική εικόνα του νησιού εν μέσω της τουριστικής περιόδου με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη αρνητική προοπτική στο μοναδικό πόρο εσόδων του που είναι ο τουρισμός.
Επιπλέον η είσοδος και η παραμονή των λαθρομεταναστών αποτέλεσε απειλή για την υγεία τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών αφού κανείς από αυτούς δεν είχε υποβληθεί στις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία του νησιού.
Στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, η κρατική μηχανή ανταποκρίθηκε ένα μήνα μετά, ενισχύοντας τη φύλαξη των συνόρων με δύο πλωτά σκάφη (ένα της εταιρίας frontex, και ένα του λιμενικού σώματος) καθώς και την σύλληψη δύο δουλεμπόρων αποτρέποντας έτσι την αποβίβαση και άλλων λαθρομεταναστών στη Σύμη. Το τελευταίο ενάμισι μήνα περίπου δεν έχουν πρόσβαση στο νησί.
Όσον αφορά τη δημιουργία Κέντρου Λαθρομεταναστών στη Ρόδο η οποία αποτελεί την ναυαρχίδα του τουρισμού, δεν θα ήταν και η καλύτερη επιλογή καθώς μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην προσέλευση των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί. Η αποτροπή όμως ενός τέτοιου κέντρου δεν σημαίνει ότι το Κράτος δεν θα πρέπει να μεριμνήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τους παράνομους μετανάστες που ήδη κυκλοφορούν ελεύθερα προκαλώντας μια αρνητική εικόνα για το νησί.
Η ίδρυση και λειτουργία κέντρων Μεταναστών θα πρέπει να γίνει σε χώρους που δεν θα δημιουργούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Αυτές μπορεί να είναι απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας (νησιά-βραχονησίδες) έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή φιλοξενία τους αλλά και η ομαλότερη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών».

Rhodes Times 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου