Προφυλάξτε το δέρμα σας από την ξηροδερμία του χειμώνα!

Προσθήκη λεζάντας
Το πρόσωπό μας είναι μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του σώματός μας και χρειάζεται ειδική φροντίδα για να είναι υγιές, όμορφο και λαμπερό!
Τώρα που πέρασε το καλοκαίρι και ετοιμαζόμαστε για τον χειμώνα νοιώθουμε το δέρμα του προσώπου μας πολλές φορές να "τραβά", να κοκκινίζει, να έχουμε ένα αίσθημα τσουξίματος και να ξεφλουδίζει. Αυτά δείχνουν ότι έχουμε ξηροδερμία!
Τί είναι όμως η ξηροδερμία του προσώπου; Είναι μία κατάσταση, καθόλου ευχάριστη, κατά την οποία το δέρμα είναι άγριο και θαμπό, ξεφλουδίζει, είναι ερυθρό με αίσθημα τάσης (τράβηγμα) καύσου και κνησμού.
Εμφανίζεται στο μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια, στα πλαϊνά της μύτης και στο κεφάλι.
Πού οφείλεται όμως η ξηροδερμία; Οι παράγοντες που προκαλούν ξηροδερμία είναι πολλοί: Η απεριόριστη έκθεση στον ήλιο, η έλλειψη υγρασίας στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας από τα κλιματιστικά, το στρές, η κακή διατροφή, η φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η τρίτη ηλικία, η χρήση λανθασμένων προϊόντων περιποίησης και ορισμένες παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης, η ατοπική δερματίτιδα, η σμηγματοροϊκή δερματίτιδα, η ιχθύαση καθώς και ο υποθυρεοειδισμός. Μεγάλος όμως παράγοντας ξηροδερμίας είναι  η αφυδάτωση της επιδερμίδας, που προκαλείται από την αλλαγή του ΡΗ του δέρματος μετά από χρήση σαπουνιών, απολεπιστικών προϊόντων κ.λπ. με αποτέλεσμα το δέρμα να αδυνατεί να συγκρατήσει την υγρασία. Πολλές φορές όταν έχουμε λιπαρό δέρμα, έχουμε την λανθασμένη αντίληψη  ότι δεν χρειάζεται ενυδάτωση παρά μόνο καθάρισμα, άλλο όμως η λιπαρότητα και άλλο η ενυδάτωση! Ναι και το λιπαρό δέρμα χρειάζεται καθημερινή ενυδάτωση με προϊόντα oil free.
ΠΩΣ όμως να αντιμετωπίσουμε την ξηροδερμία εν όψει του χειμώνα;
Αρχικός στόχος μας είναι να γίνει το δέρμα ελαστικό με ζωντάνια και να αποκτήσει ξανά την ικανότητα να "κρατά" την υγρασία! Καθημερινά φροντίζουμε για την ενυδάτωσή του, αφού το καθαρίσουμε πρωί -βράδυ με γαλάκτωμα καθαρισμού, το ξεπλένουμε με νερό όχι ζεστό, ούτε πολύ κρύο αλλά μέτριας θερμοκρασίας, το σκουπίζουμε ταμποναριστά, ήπια και μετά το περνάμε με τονωτική λοσιόν, ενυδατική. Χρησιμοποιούμε  ενυδατική κρέμα ή και ορρό πριν την κρέμα, εάν έχουμε ένα ώριμο δέρμα, σύμφωνα με τις οδηγίες της αισθητικού μας και απαραίτητα κάθε πρωί την αντηλιακή μας κρέμα! Η αντηλιακή προστασία είναι  απαραίτητη και τον χειμώνα.
Φροντίζουμε για τον καλό αερισμό του χώρου μας, αποφεύγουμε την  εναλλαγή ζέστης και  κρύου, δηλ. την απότομη μετάβαση από τους ζεστούς χώρους με την θέρμανση στο κρύο και αέρα του περιβάλλοντος, πίνουμε αρκετό νερό ημερησίως, τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά, ώστε να πάρουμε όχι μόνο νερό αλλά και βιταμίνες, όπως Α,Ε,Β,C. Αποφεύγουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ. Δυο τρείς φορές την εβδομάδα χρησιμοποιούμε στο σπίτι μάσκες ενυδάτωσης και θρέψης, ειδικά πριν το μπάνιο και το λούσιμο των μαλλιών, ώστε να μην "τραβάει" το δέρμα μετά.

Η  καλύτερη αντιμετώπιση της ξηροδερμίας γίνεται από την αισθητικό μας με τις εξειδικευμένες θεραπείες βαθιάς ενυδάτωσης στο ινστιτούτο και το μασάζ rejuvance (ολιστικό μασάζ προσώπου). Αυτή την εποχή, που μπαίνουμε στον χειμώνα, επιβάλλεται να ενυδατώσουμε το δέρμα, μετά την αφυδάτωση του καλοκαιριού και να το προετοιμάσουμε να αντιμετωπίσει την ξηροδερμία που συνήθως είναι έντονη τον χειμώνα. Το μασάζ REJUVANCE γίνεται με ειδικές μαλάξεις για την καλύτερη οξυγόνωση της επιδερμίδας και την θρέψη, παράλληλα διώχνει τις τοξίνες, καθ' όσον με αυτό το μασάζ αυξάνεται η αιματική και λεμφική κυκλοφορία του αίματος. Βελτιώνεται ο τόνος και η ποιότητα της επιδερμίδας, οι ρυτίδες λειαίνουν, οι λεπτές γραμμές εξαφανίζονται και επανέρχεται η ελαστικότητα αφού το δέρμα ενυδατώνεται βαθιά!

Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη, Αισθητικός, πτυχ. Αθηνών και Βιέννης, μέλος Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης, υπεύθυνη του κέντρου Αισθητικής 
www.katerinadayspa.gr στη Ρόδο, Μεγ. Κων/νου 30, τηλ.22410-31016, Πρόεδρος Σωματείου Επαγγελματιών Αισθητικών Δωδεκανήσου, αντιπρόεδρος Ο.Σ.Ε.Δ.Α. Ελλάδος, μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Επαγ/τιών Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου