Σελίδες

Οι τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν δυνατές και ‘ελληνικές’


Ο κ. Παντελής Γεωργάκης, οικονομικός σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, μίλησε αποκλειστικά στο ‘Rhodes Times’ με αφορμή τα ‘γενέθλια’ της Τράπεζας, τα σχέδια για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους επόμενους μήνες αλλά και για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και την συμμετοχή της τράπεζας. 

- Κύριε Γεωργάκη, θα θέλαμε να μας πείτε για τα πρόσφατα γενέθλια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και κατά πόσο είστε ικανοποιημένος από την παροχή υπηρεσιών τα τελευταία 17 χρόνια. Ποια είναι η κατάσταση και μετά την ψήφιση των νέων μέτρων και του προϋπολογισμού του 2013.

''Το θέμα δεν είναι να είμαι εγώ ικανοποιημένος, αλλά οι Δωδεκανήσιοι που είναι μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια και μας στηρίζουν. Και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν καταδεικνύεται ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου είναι από τις πιο επιτυχημένες προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια στην Δωδεκάνησο. Πράγματι στις 15 Νοεμβρίου κλείσαμε 17 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης μας τράπεζας στην πλατεία Ακαδημίας και με την ευκαιρία αυτή έγινε ο αγιασμός στο καινούργιο υποκατάστημα στην Πλατεία Κύπρου -όπου εκεί θα μεταφερθεί το ιστορικό μας κατάστημα (Ακαδημίας) σε έναν πολύ ωραίο χώρο, τριπλάσιο σε μέγεθος με πολύ καλή υποδομή για την εξυπηρέτηση των πελατών μας. Ως προς την δεύτερη ερώτηση σας, υπάρχει μια κατεύθυνση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,  δηλαδή να βοηθηθούν οι τρεις μεγάλοι όμιλοι που έχουν συγχωνευτεί. Όπως γνωρίζετε και οι τράπεζες έχουν μεγάλο πρόβλημα λόγο της κρίσης, λόγο της μη συμμετοχής των δανειοληπτών στις πληρωμές των δανείων είτε γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα είτε και γιατί κάποια αλλά κόμματα λαϊκίζουν παροτρύνοντας τον κόσμο με το ''δεν πληρώνω' με την λογική ότι θα υπάρξει διαγραφή χρεών των πολιτών από τις τράπεζες -πράγμα που σας διαβεβαιώνω ότι δεν υφίσταται. Κι έτσι υπάρχει μια δυστοκία των τραπεζών γενικότερα με τα κεφάλαια κίνησης. Έχω πει επανειλημμένως σε όσους καθυβρίζουν τις τράπεζες για την σημερινή κατάσταση ότι δεν είναι αυτές η αιτία. Πράγματι έχουν γίνει λάθη αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τράπεζες είναι οι βασικοί αιμοδότες των επιχειρήσεων όλα αυτά τα χρόνια για την στήριξη της οικονομίας της χώρας μας. Οι τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν δυνατές και ‘ελληνικές’ ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν την ελληνική επιχειρηματικότητα. Σε αυτό το κομμάτι οι συνεταιριστικές τράπεζες η αλήθεια είναι ότι βρίσκονται σε δύσκολο σημείο αυτήν την εποχή γιατί έχουν πάση οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που είναι από μηδενικές έως αρνητικές. Οι συνεταιριστικές τράπεζες δεν έχουν βοηθηθεί ακόμα από το σύστημα ανακεφαλαιοποίησης. Όμως εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και με την βοήθεια της ευρωπαϊκής συνεταιριστικής ώστε να πιέσουμε και να μπούμε στον μηχανισμό ανακεφαλαιοποίησης. Παράλληλα θα προχωρήσουμε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο πρώτο εξάμηνο ώστε να μπορούμε να είμαστε δυνατοί και να καταφέρνουμε να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των Δωδεκανησίων. Αυτήν τη στιγμή δανειοδοτούμε 6.500 επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Επίσης να πούμε ότι το τραπεζικό σύστημα με τις συγχωνεύσεις των τριών ομίλων τραπεζών δεν δείχνει ευοίωνο αλλά κάθε άλλο παρά μόνο θολό και θα πρέπει οι Δωδεκανήσιοι να στηρίξουν την συνεταιριστική τράπεζα ώστε και αυτή να στηρίξει τους Δωδεκανησίους και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να σταθούν. Αυτό κάνουμε τόσα χρόνια και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.''

- Η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου θα λάβει μέρος στο νέο ΕΣΠΑ;

''Πράγματι στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ σε επίπεδο επιχειρήσεων, αποδοτικότητας και λειτουργίας έπαιξαν μεγάλο ρόλο οι τράπεζες και φυσικά είχαμε λάβει και εμείς μέρος στο πρόγραμμα. Τα τελευταία 2 χρόνια όμως το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σταματήσει και τώρα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις με το άνοιγμα ενός νέου φάκελου που δεν το βλέπω πιο νωρίς από τον ερχόμενο Μάρτιο και θα αφορά επιχειρήσεις τουρισμού, εμπορίου, μεταποίησης και παροχής υπηρεσιών. Για το νότιο αιγαίο είναι γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ (για Κυκλαδες – Δωδεκάνησα). Είναι μικρό το ποσό σε σχέση με τα ποσά που διανέμονταν άλλες χρονιές. Αλλά πιστεύουμε ότι μέσω οικονομικής κρίσης είναι μια τονωτική ένεση για την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.

Πέγκυ Ντόκου – Μάνος Σταυριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου