Χ. Χατζηευθυμίου: Είμαστε άξιοι της μοίρας μας – Η Ν.Δ. χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει την ιδεολογία και τους στόχους της

 Για όλους και για όλα μιλάει στο ‘Ρ.Τ’ σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης, ο τέως δήμαρχος Ρόδου κ. Χ. Χατζηευθυμίου. Από την υποκρισία περί της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Δωδεκανήσου, την κατάντια της τοπικής αυτοδιοίκησης έως και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της Νέας Δημοκρατίας ενόψει του Συνεδρίου της. Ειδικά για τη Ν.Δ. προτείνει θεσμικές - ουσιαστικές αλλαγές, ενώ αναφέρεται και στον τρόπο διασφάλισης των συμφερόντων του τόπου μας, αναφορικά με την υπόθεση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

·       Κύριε Χατζηευθυμίου, θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στη Ρόδο. Υπάρχουν αντιδράσεις αλλά κι από την άλλη δεν μπορεί να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση το νησί.

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε. Χρόνια τώρα όλοι όσοι ασχολούνται έστω και υποτυπωδώς με τα κοινά γνώριζαν την ύπαρξη της ακίνητης περιουσίας της Δωδεκανήσου. Προτάσεις για την διασφάλιση και την αξιοποίησή της υπήρξαν. Ουσιαστικές προσπάθειες δυστυχώς δεν έγιναν. Ούτε για τα ακίνητα εκείνα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την τοπική και Εθνική οικονομία αλλά και την ανάπτυξη του Τουρισμού.
Καμία προσπάθεια δεν έγινε για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας ώστε να αξιοποιηθούν ακίνητα υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.
Σήμερα με την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα όλα τα ακίνητα που έχουν αξία μεταφέρθηκαν στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ και όλοι οι τοπικοί μας παράγοντες και οι φορείς θυμήθηκαν ότι υπάρχει η ακίνητη περιουσία της Δωδεκανήσου και θα έπρεπε να αντιδράσουν.
Όχι ότι πιστεύουν ότι κάτι μπορεί ν’ αλλάξει αλλά για τη τιμή των όπλων.
Ακίνητη περιουσία Δωδεκανήσου τέλος.
Ας ευχηθούμε να αξιοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στην τοπική και Εθνική οικονομία
Η παραμονή των ακινήτων αυτών στην ίδια κατάσταση όπως μέχρι σήμερα με την αδιαφορία όλων, με τα συνεχή προσκόμματα από την γραφειοκρατία και τα γνωστά αντιδραστικά στοιχεία δεν θα προσφέρει τίποτα
Καιρός να αξιοποιηθούν όλα από τρίτους μιας και εμείς δεν μπορέσαμε να αξιολογήσουμε τον πλούτο που είχαμε στα χέρια μας. Παραδείγματα πολλά το Golf Αφάντου 40 χρόνια αναξιοποίητο, Μεσαιωνική Πόλη, Μαρίνες, Λιμάνια και τόσα άλλα.
          
·       Πώς πρέπει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του νησιού μας με παράλληλη αξιοποίηση και ανάπτυξη για έργα υποδομής και τουρισμού;

Για να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του τόπου μας θεωρώ ότι θα πρέπει:
·       να έχουν λόγο οι τοπικοί παράγοντες στη διαμόρφωση των όρων που θα τεθούν στις προκηρύξεις των διαγωνισμών για την αξιοποίησή των υπό παραχώρηση ακινήτων,
·       να περιορισθεί δραστικά αν δεν μπορεί να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία
·       να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης στους δυνητικούς επενδυτές.   
Όσο για τα έργα υποδομής ας αναλογισθούμε τι έγινε με το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Ποια ανάπτυξη ζητούμε να έχουμε χωρίς ενέργεια;
Ποιοι έχουν την ευθύνη; Οι ξένοι οι εμείς με τα καμώματά μας;

·       Πώς βλέπετε την εικόνα της σημερινής αυτοδιοίκησης στον α! βαθμό; Απαιτείται επανεξέταση θεσμών και πόρων;

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ειδικές γνώσεις για να αντιληφθεί την κατάντια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα θα πρέπει να πάψει να λέγεται αυτοδιοίκηση, καταχρηστικά χρησιμοποιείται αυτή η λέξη. Σε κανένα τομέα δεν λειτουργεί αυτοδιοικητικά θα έλεγα ότι πιο σωστή θα ήταν η λέξη ετεροδιοίκηση.
Ασφαλώς είναι επιβεβλημένη η επανεξέταση αυτού του θεσμού στο σύνολό του. Αλλά αυτό να γίνει από ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση που γνωρίζουν τα προβλήματα και τις δυνατότητές της και όχι από τυχάρπαστους που λόγω συγκυριών ή προσωπικών γνωριμιών βρέθηκαν σε θέση Υπουργού έχοντας ως εφόδιο τους το ότι σε κάποια περίοδο διοίκησαν ένα δήμο που το μέγεθος του δεν ξεπερνά την μικρότερη συνοικία του πρώην δήμου Ροδίων.
Εάν επανεξετασθεί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από ανθρώπους που γνωρίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση τότε και το θέμα των πόρων θα λυθεί με την μεταφορά των αναγκαίων πόρων για την κάλυψη των ασκουμένων αρμοδιοτήτων .        

·       Τελικά, η Ρόδος έπρεπε να γίνει ένας δήμος; Στην πράξη δεν πέτυχε το εγχείρημα αυτό.

Δεν χρειάζεται καμία απάντηση ή τεκμηρίωση της όποιας απάντησης, αρκεί μια βόλτα σε οποιοδήποτε σημείο ή όποια υπηρεσία του δήμου για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ανοησίας εκείνου που θυσίασε τις τοπικές κοινωνίες για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.
Ο καταστροφέας της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας έφυγε, το καταστροφικό του έργο όμως είναι εδώ και θα ταλαιπωρεί όλους μας έως ότου κάποιος αντιληφθεί ότι δεν πάει άλλο και να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα αυτό.
Αλλά όταν αυτοί οι άνθρωποι που με τις πράξεις τους έχουν υποθηκεύσει το μέλλον όλης της χώρας και γενεές νέων ανθρώπων πώς να προβληματισθούν με το τι σημαίνει κάθε νησί και δήμος; Το ίδιο νησί είναι η Πάρος και Ρόδος, η Μυτιλήνη και η Σύρος ή η Κέρκυρα και Νάξος; Τις ίδιες ανάγκες έχει η Χάλκη και η Ρόδος;
Ο εμπνευστής του Καλλικράτη για τα νησιά, κάθε νησί και δήμος, χρήζει ιατρικής παρακολούθησης από ειδικούς ιατρούς.

·       Για να κλείσουμε θα θέλαμε ένα σχόλιο για τα τεκταινόμενα στη Ν.Δ. Πώς πρέπει να βαδίσει το κόμμα ενόψει Συνεδρίου και τι αλλαγές εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνουν;

Η Ν.Δ. είναι ένα μεγάλο κόμμα για το οποίο ο ιδρυτής του ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής δήλωνε τότε ότι ευελπιστεί να υπάρχει για 20 χρόνια.
Σήμερα διαπιστώνουμε ότι η ζωή του κόμματος αυτού ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Ο  χρόνος όμως επέφερε στρεβλώσεις στη λειτουργία του και στο ιδεολογικό του υπόβαθρο.  
Χρειάζεται λοιπόν να επαναπροσδιορίσει την ιδεολογία και τους στόχους του και αυτά είναι θέματα με τα οποία οφείλει να ασχοληθεί το Συνέδριο.
Είναι και αρκετά άλλα τα οποία νομίζω ότι θα πρέπει να αλλάξουν .
Θεωρώ ότι επιτέλους θα πρέπει να μετεξελιχθούν οι κομματικές οργανώσεις  σε πολιτικούς οργανισμούς για να παράγουν πολιτική.
Επιβάλλεται επίσης ο διαχωρισμός του κόμματος και της Κυβέρνησης και ο διαχωρισμός αυτός να αναφέρεται στο καταστατικό του κόμματος. Η παραμονή των στελεχών του κόμματος στους πολιτικούς οργανισμούς όταν το κόμμα κερδίζει εκλογές και Κυβερνά τον τόπο πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένη και όχι να μετακομίζουν σε Κυβερνητικές θέσεις όταν το κόμμα είναι στην Κυβέρνηση .
Εκεί όμως που χρειάζονται ριζικές αλλαγές είναι η λειτουργία του Κράτους και οι θεσμοί του
Επιβάλλεται η ΝΔ να προτείνει θεσμικές - ουσιαστικές αλλαγές. Αλλαγές οι οποίες να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και να αλλάζουν το Κράτος προς το καλύτερο όπως για παράδειγμα:
·       Την κατοχύρωση της τετραετούς ή πενταετούς διακυβέρνησης από το κόμμα που εκλέγεται. Στην Ελλάδα από την επόμενη των εκλογών τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εκλογές. Πως θα εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα όταν η Κυβέρνηση κάθε μέρα βρίσκεται προ του κινδύνου να χάσει την εξουσία. Αυτό την οδηγεί στο να πολιτεύεται με στόχο την παραμονή της στην εξουσία (πελατειακές σχέσεις) και όχι στην εκτέλεση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος.
·       Την μείωση του αριθμού των Βουλευτών από 300 σε 200. Είμαστε μια μικρή χώρα 200 Βουλευτές είναι υπεραρκετοί
·       Τον διαχωρισμό της Νομοθετικής και Εκτελεστικής εξουσίας. Άλλη η ευθύνη του Νομοθέτη και άλλη του εκτελεστικού οργάνου.
·       Τον περιορισμό της εκλογής των ίδιων προσώπων σε θέση Βουλευτή σε δύο ή τρεις το πολύ  τετραετίες και επανεκλογή τους αν το επιθυμούν μετά από παρέλευση μιας θητείας.    
Αυτές αλλά και άλλες αλλαγές προϋποθέτουν την ύπαρξη Συνταγματικής Βουλής για την τροποποίηση των σχετικών άρθρων του Συντάγματος κάτι το οποίο θα πρέπει να προβλεφθεί από τώρα.


Πέγκυ Ντόκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου