Σελίδες

Τι τα ράβουν τα κοστούμια από τώρα;


Το γράψαμε πρόσφατα. Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο και να παίζει ρώσικη ρουλέτα με τα κοράκια των διεθνών αγορών και τραπεζών να την σημαδεύουν, αλλά κάποιοι κοιτάζουν από τώρα μπροστά. Πολύ μπροστά. Κι αυτό δεν γίνεται λόγω διορατικότητας, αλλά λόγω προσωπικών φιλοδοξιών.
Οι μνηστήρες, οι γαμπροί και οι κουμπάροι, λοιπόν, ράβουν κοστούμια για τις αυτοδιοικητικές εκλογές (του σωτηρίου έτους… 2014)
Κάποιοι άλλοι σκέπτονται να κάνουν τον Δον Κιχώτη και να κατέβουν με το στανιό προσπαθώντας να επιβάλλουν τον εαυτό τους χωρίς να λογαριάζουν χρίσματα, στηρίξεις και χωρίς να αφουγκράζονται την κοινωνία –αφού ούτως ή άλλως θεωρούν εαυτούς ‘ιδανικούς’.
Και κάποιοι άλλοι λογαριάζουν από μόνοι τους –κι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει.
Οι συζητήσεις όμως καλά κρατούν. Οι επαφές και τα προξενιά, δίνουν και παίρνουν. Τα πρόσωπα που ενδιαφέρονται, διοχετεύουν τα ονόματά τους στον Τύπο για να δουν τι γίνεται και περιμένουν την ώρα την καλή και τις αντιδράσεις από τα κέντρα εξουσίας.
Η πολιτική πραγματικότητα και ο πολιτικός χρόνος ωστόσο, κρύβουν εκπλήξεις και ίσως ανατροπές. Με το Πασόκ να πνέει τα λοίσθια, την ΔΗΜΑΡ να μην ξέρει το αύριο και τη Νέα Δημοκρατία να ετοιμάζεται για κοσμοϊστορικές αλλαγές στο εσωτερικό της, τα κόμματα της συγκυβέρνησης λογαριάζουν αλλιώς. Κι επειδή το αύριο στην πολιτική πραγματικότητα θα σημάνει έναρξη αλλαγών από μηδενική βάση, υπάρχουν και πιο ώριμες σκέψεις.
Το Πασόκ με τη Νέα Δημοκρατία, για παράδειγμα δεν αποκλείουν κοινή κάθοδο σε Δήμο Ρόδου και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πολλά πρόσωπα και υποψηφιότητες, ακούγονται τελευταία και τα σενάρια παίρνουν φωτιά –αν και μέχρι τις τελικές υποψηφιότητες θα έχουν… ‘εκραγεί’.

Κακά μαντάτα για τον ‘Καλλικράτη’;
Φυσικά, είναι ο ‘Καλλικράτης’. Μια σοβαρή παράμετρος που πρέπει να ληφθεί ως πρωταρχική προϋπόθεση πριν οποιαδήποτε σχεδίαση.
Τα μαντάτα από την Συγγρού, πάντως δεν είναι ενθαρρυντικά:
Η Περιφέρεια δεν πρόκειται να γίνει ανεξάρτητη και ο δήμος ίσως να μείνει ως έχει –εκτός κι αν παλέψουν πολύ για ‘τριχοτόμηση’.
Όλα όμως, δείχνουν λοιπόν μέχρι στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα έχουν προκύψει νέοι κομματικοί σχηματισμοί, άρα και απαιτούνται νέα σχήματα και προτάσεις για διεκδίκηση εξουσίας.
Ο Αντώνης Σαμαρά ετοιμάζεται για νέο κόμμα μετά τα μέτρα και την δόση δείχνοντας ξεκάθαρα ότι αυτός είναι αποφασισμένος να ηγηθεί ενός νέους πολιτικού σχήματος από φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις έναντι της επέλασης των άκρων είτε εξ αριστερών είτε εκ δεξιών, στο οποίο θα συμμετέχουν κεντροδεξιοί, φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, εκσυγχρονιστές κ.λπ. έναν πολιτικό σχηματισμό με καθαρά ευρωπαϊκή προοπτική. Αυτό και μόνο θα σημάνει ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Και φυσικά, αναλόγως ποιοι θα τον ακολουθήσουν θα σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις.

Τι τα ράβουν τα κοστούμια λοιπόν οι κουμπάροι και οι γαμπροί; Ας περιμένουν και μετά ας σχεδιάσουν.

Ed. Murrow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου