Σελίδες

1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS


Με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του AIDS, μίλησε στο RHODES TIMES, η αιματολόγος στο Γεν. Νοσοκομείο Κώ " ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ", η αιματολόγος Διονυσοπούλου Διονυσία.

"Νομίζω, ότι σήμερα πια, στο 2012 όλοι ξέρουν σε γενικές γραμμές ή και ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόληψη για το AIDS. Από τα σχολικά τους χρόνια τα παιδιά μαθαίνουν ότι πρέπει να προσέχουν. Αγόρια και κορίτσια, γνωρίζουν μια λέξη που παλιότερα δεν την ακούγαμε ποτέ, το προφυλακτικό. Είναι το μόνο που μπορεί να προστατέψει από την μετάδοση του ιού του AIDS. Eννοείται ότι έχει μηδενιστεί η μετάδοση μέσω μετάγγισης αίματος και των παραγώγων του. Με τον έλεγχο που κάνουμε σήμερα και τον μοριακό έλεγχο που έχει μπει εδώ και 2 χρόνια στις αιμοδοσίες, έχουμε ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να μεταδοθεί ο ιός μέσω μετάγγισης αίματος ή των παραγώγων του (πλάσμα, παράγοντες). Οπότε η μόνη οδός μετάδοσης είναι η σεξουαλική. Το προφυλακτικό είναι η μόνη λύση".

·       Ποιές ομάδες ανθρώπων είναι πιο επιρρεπείς στον ιό του AIDS;

“Από τη στιγμή που έχουμε ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες μετάδοσης μέσω μετάγγισης, ή από ένα τρύπημα εμείς που είμαστε στα νοσοκομεία και είμαστε ομάδα υψηλού κινδύνου, μένει η οδός η ουρογεννητική, δηλαδή μέσω της σεξουαλικής επαφής. Οπότε, οι πάντες πρέπει να χρησιμοποιούν το προφυλακτικό, είτε είναι σχέσεις ομοφυλοφιλικές, είτε ετεροφυλικές”.

·       Τί γίνεται με τα άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών;

“Αυτά τα άτομα συνεχίζουν να είναι μια ομάδα υψηλού κινδύνου αλλά σήμερα πια, θέλω να πιστεύω ότι, οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών χρησιμοποιούν σύριγγες μιας χρήσεως”.

·       Όταν κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό του ΑIDS, ποιές είναι οι ενέργειες που ακολουθούν;

“Οι ενέργειες είναι συγκεκριμένες και καθορίζονται από μια συγκεκριμένη νομοθεσία. Εάν κάποιος βρεθεί θετικός, σίγουρα πρέπει να ενημερωθεί εκείνος και μόνο εκείνος εφόσον είναι ενήλικας. Μετά, παραπέμπεται στα κέντρα τα οποία είναι εντεταλμένα από το Υπουργείο που είναι το Υγειονομικό και το Συγγρού στην Αθήνα, το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και το Πανεπιστημιακό στα Ιωάννινα. Εκεί κάνουν περαιτέρω έλεγχο με πιο ειδικευμένες εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν όντως το άτομο είναι θετικό και έπειτα καταγράφονται και μπαίνουν σε μια λίστα για την φαρμακευτική τους αγωγή.
Συμπληρωματικά, να σας πω ότι, μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει έλεγχο με εξετάσεις διατηρώντας την ανωνυμία του. Σε άτομα μέχρι 30 ετών, κάνουμε δωρεάν τον έλεγχο. Αυτό, είναι απόφαση δική μας για την οποία έχουμε ενημερώσει το ΚΕΛΠΝΟ και τους βρίσκουμε σύμφωνους”.

·       Υπάρχει ρατσισμός προς τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο;

“Εσείς τί πιστεύετε, ότι δεν υπάρχει; Η άγνοια μας κάνει ρατσιστές! Βέβαια, παρ’ όλο που προσπαθούν μέσα από τα Μ.Μ.Ε να μας πουν πόσο επικίνδυνο είναι ή όχι, ενώ παράδειγμα η Ηπατίτιδα Β είναι πολύ πιο εύκολο να μεταδοθεί, δεν βλέπω να απομονώνουν κάποιον που είναι θετικός σε αυτήν. Το κάνουν όμως για το AIDS. Ναι, υπάρχει ρατσισμός και γι’ αυτό ακριβώς διατηρείται η ανωνυμία και αποτελεί προσωπικό δεδομένο. Δεν επιτρέπεται να ενημερωθεί κανείς  άλλος πέρα από το ίδιο το άτομο. Ούτε καν συγγενής 1ου βαθμού. Ενώ φυσικά, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να δουλέψουν παίρνοντας τα φάρμακά τους, μπορούν να είναι δίπλα μας και δεν κολλάμε απλά αγγίζοντας τους με το χέρι. Η μόνη οδός μετάδοσης είναι με το αίμα και τη σεξουαλική επαφή. Δεν μπορεί να κολλήσει ο άλλος στον αέρα. Ο ιός του AIDS όταν βγει στην ατμόσφαιρα, πεθαίνει μέσα σε 6 λεπτά. Άρα ναι, μιλάμε για ρατσισμό.

·        Όσων αφορά την ψυχολογία των οροθετικών, πώς το αντιμετωπίζουν; Θεωρούν οτι τελείωσε η ζωή τους;    

“Κάπως έτσι. Στην αρχή νιώθουν έτσι. Αν αυτά τα άτομα πρέπει να στηρίζονται ψυχολογικά, τότε αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Είναι όπως όταν κάποιος μάθει ότι πάσχει από καρκίνο, και εκεί χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Εδώ όμως, μιλάμε για νεαρά άτομα που έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους. Αλλά στην αρχή κάπως έτσι είναι, στη συνέχεια μαθαίνουν να ζουν με αυτό αλλά σίγουρα θέλουν μεγάλη στήριξη ψυχολογική. Το περιβάλλον τους πρέπει να ενημερωθεί, πρέπει να τους στηρίξει και όχι να τους απομονώσει. Δεν είναι μιάσματα, μπορούν να δουλέψουν και να προσφέρουν, είναι κοινωνικά ενεργοί. Φυσικά, μπορούν να είναι σε επαφή με τον κόσμο, και επειδή πάρα πολλοί απο αυτούς είναι υπεύθυνοι, τότε σίγουρα δεν θα μολύνουν κάποιους άλλους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό όλο αυτό. Αλλά ναι, σίγουρα στην αρχή είναι πολύ δύσκολο. Όσους έχω δει εγώ, καταρρέουν. Όμως, δεν χάνεται ο κόσμος”.

·       Κα. Διονυσοπούλου, τι μήνυμα θα δίνατε στον κόσμο;

“Τα θετικά άτομα δυστυχώς, αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Αυτό είναι θλιβερό. Βέβαια, υπάρχουν και κάποια αισιόδοξα μηνύματα. Κατ’ αρχήν, τα νέα φάρμακα που σκοπό έχουν να κρατήσουν για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο τα οροθετικά άτομα χωρίς να νοσήσουν. Επίσης, πολύ θετικό είναι ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και το εμβόλιο. Τώρα, ευχή θα είναι οι άνθρωποι μέσα στον αυθορμητισμό τους να σκέφτονται ότι πρέπει να προσέχουν, να τους γίνει συνείδηση πια ότι σε όλους μπορεί να συμβεί και όχι να φαντάζονται  ότι «δεν θα τύχει σε μένα».  Τέλος, να θεωρούν τον κάθε σύντροφο δυνητικά θετικό, και φυσικά να προσέχουν”.

- Mίλτος Σφουγγαρέλης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου